tisdag 8 april 2014

Dagens citat: Karl-Petter Thorwaldsson


"SD:s svans ska ge fan i att hota våra medlemmar"Självklart ska ingen hota någon annan, men man skulle också kunna säga att LO ska låta bli att hota SDs medlemmar, eller varför inte sina egna medlemmar. Det uppdagas ständigt hur förtroendevalda inom LO får problem, om ett engagemang i ett annat parti uppdagas. Grundproblemet för LO är ju att de till vill tillhöra Socialdemokraterna, tvinga alla sina medlemmar att tillhöra partiet, medan i verkligheten allt färre gör det. Några röstar på Vänsterpartiet och väldigt många röstar på Sverigedemokraterna. Några röstar rentav på Moderaterna. Att sedan börja slunga ut anklagelser om någon "SDs svans", är att bege sig på djupt vatten.

Att organisera motstånd mot besök av Jimmie Åkesson, vilket verkar ha upptagit fackföreningarna de senaste dagarna, är också demokratiskt tveksamt. Thorwaldsson fortsätter:

"Många LO-medlemmar känner sig kränkta av att Åkesson kommer till deras arbetsplatser. Hans åsikter krockar med det som våra medlemmar gör. På bland annat sjukhus räddar kommunalare liv varje dag, oavsett vilken bakgrund människorna de möter har."

Blir man "kränkt" av ett sådant besök är det nog dags att börja arbeta med sina egna trösklar. Jag utgår från att andra politiker, eller varför inte en kunglighet eller landshövding, kan komma på besök utan att fackliga företrädare blir kränkta. Vad Thorwaldsson förstås inte tänker på, är att, på bland annat sjukhus, räddar sverigedemokrater liv, varje dag, oavsett vilken bakgrund människorna de möter har.

Aftonbladet
3 kommentarer:

 1. "Några röstar på Vänsterpartiet och väldigt många röstar på Sverigedemokraterna. Några röstar rentav på Moderaterna."

  Faktum är att M är näst största parti i LO efter S, inte V som det var förut (och de flesta förmodligen fortfarande tror). Senaste SCB-rapporten från november 2013:
  S: 56,4%
  M: 12,9%
  SD: 10,2%
  V: 8,6%

  M har varit större än V i LO sedan 2005. M inom LO har en sjunkande trend dock, och det verkar som att det sker väljarflykt till just SD. V och S ligger still.

  Här finns undersökningarna:
  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Demokrati/Partisympatier/Partisympatiundersokningen-PSU-/

  SvaraRadera
 2. Det var ju en tid när medlemskap i facket innebar att man också var medlem i Partiet (inte alla fack förstås). Utan att man förstod det.
  Jag upplevde dock Partiet mera sympatiskt på den tiden, men bytte fack när det gavs möjlighet p g a byte av arbete.
  Mats

  SvaraRadera
 3. Intressant att veta vad som skulle hända de LO-medlemmar som offentligt i media gick ut med att de är av annan uppfattning än den maktfullkomlige och självgode Lo-bossen och deklarerade att de inte skulle känna sig kränkta av ett Åkesson besök.

  Snarare då välkomna och få tillfälle till debatt.

  Fritt fram eller repressalier?

  SvaraRadera