söndag 22 juni 2014

Migrationsverkets urspårade prognos


Verket som siktar mot himlen

Man kan tycka att Migrationsverkets tidigare prognos på 61 000 asylsökande för detta år är en enorm siffra för ett land som Sverige, om man jämför med exempelvis Danmark, som räknar med 6 000. DN skriver idag att Migrationsverket dock räknar med att inte heller denna siffra kommer att räcka till, utan att vi minst kommer att hamna på 70-80 000 vid årets slut. I verkligheten kan det naturligtvis bli hur många som helst, eftersom inte ens praktiska hinder sätter något tak och vårt generösa utfärdande av uppehållstillstånd vid det här laget är väl känt i världen, vilket förklarar varför bara en bråkdel ens söker sig till länder som Danmark och Finland. Om vi skulle ge uppehållstillstånd till 0 asylsökande 2015 och 0 2016, vågar jag lova att vi inte skulle se 80 000 asylsökande 2017.

Det mest anmärkningsvärda med DNs artikel är egentligen inte att svensk asylinvandring saknar alla spärrar, ty det känner varje vaken människa till, utan vilken bisarr figur dess generaldirektör Anders Danielsson är. Betänk att han dessutom har varit chef för Säkerhetspolisen och alltså varit ansvarig för att skydda vårt land. Danielsson är visserligen en tjänsteman som har att följa politikers beslut, men det brukar sägas att någonstans kan man inte längre säga att man "bara lydde order". Jag anser att denne man tillhör en av landets värre landsförrädare och dödgrävare. Han har aldrig ett ont ord att säga om alltför hög invandring, dess utformning eller självkritik angående sin egen myndighets funktion, medan istället flosklerna och anklagelserna flyger i alla andra riktningar.

"Vi kan känna oss stolta över att många söker sig till Sverige. Det är ett bra land vi lever i. Här blir man mottagen på ett bra sätt. FN:s flyktingorgan UNHCR säger att vi är bäst i världen och det betyder något."

De söker sig inte till Sverige för att "det är ett bra land vi lever i", utan för att chansen här är större att verkligen få asyl, att det ryktet är väl spritt, samt att många redan har släktingar här. Hur det skulle vara en källa till stolthet förblir oklart. UNHCR må säga att Sverige skulle vara "bäst" i världen om de vill, men vi är tydligen också sämst på integration, även om ingen i etablissemanget vill erkänna att de två sakerna hänger ihop. Det är visserligen inte Anders Danielssons bord, men hur kan någon svensk politiker ens låtsas att det går att skapa en fungerande integration med en årlig invandring av 70-80 000 människor från Mellanöstern?


Anders Danielsson, mannen utan ansvar

Danielsson passar också på att skylla på de kommuner som måste förhålla sig till den verklighet som gör att han kan känna sig "bäst i världen". Ett stort problem för verket är tydligen svårigheten att hitta kommunplatser till människor som fått uppehållstillstånd, då många svenska kommuner säger nej till flyktingar. Migrationsverket tvingas upphandla dyra, tillfälliga bostäder. Runt 11.000 flyktingar med uppehållstillstånd bor kvar i rum som hyrs av Migrationsverket. Merkostnaden för extraplatser beräknas bli runt en miljard kronor under 2014. Anders Danielsson kommenterar:

"De pengarna kunde användas till annat, exempelvis till att bygga bostäder."

Kanske tycker kommunerna också att deras pengar kan användas till någonting annat än försörjningsskyldighet efter att staten har dragit sig ur. Kanske tycker de inte att ett stort inslag av Mellanöstern nödvändigtvis är positivt för kommunens utveckling. Kanske vill lokalpolitikerna inte förlora sina mandat till Sverigedemokraterna. Ingenting av detta låtsas Anders Danielsson dock förstå. Han ser ett glapp mellan rikspolitiken och kommunpolitiken, där riksdag och regering understryker vikten av att värna asylrätten, men där det kan låta annorlunda på lokal nivå.

"Det hätska tonläget är anmärkningsvärt. Vi hör berättelser om bomber, avrättningar och tortyr. Då känns det absurt att höra svenska kommunalråd prata om ”sovjetfasoner” och ”övergrepp”. Hur kan det vara ett ”övergrepp” att ge dem som söker skydd tak över huvudet?"

Varför måste svenska makthavare alltid låtsas vara förståndshandikappade? Till och med vi vanliga människor förstår att dessa kommunalråd menar att statligt tvång är "sovjetfasoner" och "övergrepp", inte det känslomässiga nonsens han själv bjuder på. Om kommunerna känner att situationen är ohållbar, kanske makthavare i Stockholm någon gång borde fundera på om det verkligen är rätt att bara köra på. Å andra sidan har lokalpolitiker från Sjuklövern inte alltför stor rätt att beklaga sig, så länge som de väljer att stödja partier, med vars politik de borde vara väl förtrogna.


7 kommentarer:

 1. Det verkar som Sveriges regering och dess migrationsverk sätter en ära i att ta strid mot sitt eget folk

  SvaraRadera
 2. Efterlyser rapport från Tobbes Medieblogg om SD:s inträde i den nygamla EU-gruppen EFD. Form och innehåll lämnas åt bloggaren.

  // Magne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Magne! Har varit lite sparsmakat med dessa ämnen här, då jag har täckt detta för ett par av de tidningar jag skriver i. Jag har precis skrivit om EFDs och Marine Le Pens strävanden för Dispatch International. När den väl publiceras där, avser jag att länka den härifrån.

   Radera
 3. DUBLINFÖRORDNINGEN, KRIG OCH FÖRTRYCK
  Det heter ju att alla "flyktingar" som kommer till Sverige flyr undan krig och förtryck.

  * Hur många EU-länder måste man passera innan man når Sverige landvägen via Öresundsbron som 70 procent gör? År det krig på danska sidan?

  * Hur flyger man till Sverige utan pass? Vilka flygbolag, Migrationsverket? Kanske dags att utreda?

  kung_och_fosterland

  SvaraRadera
 4. Migrationsverket har en skattebaserad verksamhet och är helt beroende av stora flyktingströmmar.
  Anders Danielsson är van vid höga löner och ju större Migrationsverkets verksamhet blir, ju högre lön lär Danielsson få.
  Viss av vetskapen att hans nutid och framtid är tryggad, struntar han blankt i vanliga medborgares vardag och deras framtid.
  De sistnämnda faktorerna delar han dessutom med andra höga tjänstemän och politiker. De lever i en värld som seglar på moln högt över vanliga människors huvuden och dessa vanliga människor struntar de i, trots att de betalar dessa makthavares löner.

  SvaraRadera
 5. Ett nytt Karlstad (70 000 inv.) ska alltså byggas i år! Det gäller inte enbart bostäder utan även samhällservicen. Vårdplatser och skolor måste byggas, vårdpersonal och lärare måste utbildas (vilket ju tar några år!). Det blir mycket för skattebetalarna som snart är i minoritet om detta fortgår!

  Det finns även en miljöaspekt. De som kommer hit förbrukar mer resurser inte minst på energiområdet än de gjorde i sina varmare hemländer. Jag föredrar ett glest befolkat Sverige med rena vatten, stora skogar och ett rikt djurliv, ett andningshål i en överbefolkad värld. Det säger även turister som kommer hit!

  Utländska turister tillför Sverige nya pengar. Men färre kommer nog hit nu när migrationsverket lägger beslag på vandrarhem och hotell. Inte så spännande heller, när det snart inte finns någon svensk kultur kvar! Vill de uppleva MENA-kultur reser de nog hellre till MENA där dessa kulturer finns i deras naturliga miljö och inte här.

  Ina Höst

  SvaraRadera