söndag 19 oktober 2014

Jan Helin hycklar vidare
Precis som Thomas Mattsson, har Jan Helin på sin tidning en egen liten kolumn där han kan breda ut sig om journalistiskt uppdrag och storslagna principer. Likt Thomas Mattssons alster, blir det dock alltid oerhört förljuget, när man ser till vad hans tidning faktiskt gör.

I dagens "söndagskolumn" använder han Jimmie Åkessons sjukskrivning för att bjuda på den sedvanliga tiraden om hur alla granskas på samma sätt. Krönikan inleds med lite sympatiyttringar, som är så påklistrade och falska att det nästan blir lite smärtsamt:

"Låt mig till att börja med göra en sak klar:
Jag hoppas på Jimmie Åkessons snara tillfrisknande. Det är ingen hemlighet att Aftonbladet tagit avstånd från den värdegrund Sverigedemokraterna bygger sin politik på. Men det finns inget positivt med att Jimmie Åkesson nu inte förmår göra sitt jobb. Utbrändhet är en vedervärdig och tidstypisk åkomma."

Det är på sätt och vis lite fantastiskt att man kan få med "värdegrund" även i ett stycke som ovan. De riktiga attackerna inleds sedan direkt:

"Den draksådd Sverigedemokraternas publicistiska verksamhet sprider i former som sajten Avpixlat och dess kommentarsfält får naturligtvis utväxter åt båda håll.
I sitt öppna brev reflekterar dock inte Jimmie Åkesson över den saken. Istället förklarar han sin sjukdom med bland annat 'mediernas många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik'."

Jan Helin är nog, tillsammans med Thomas Mattsson, en av de sista personerna som ska tala om att "sprida draksådd". Mediernas ständiga demonisering av Sverigedemokraterna är just vad som skapar polarisering och legitimerar våld och hot mot partiets företrädare. När någon förklaras inte ha rätt "värdegrund", och vara personer som man inte ska "ta i med tång", är naturligtvis steget till att mer handgripligen förfölja dessa personer ganska litet.

Ett intressant exempel på hur oerhört infantil och hatisk debatten i Sverige är kunde beskådas i fredagens Skavlan, där nytillträdde finansministern Magdalena Andersson stolt kunde berätta om hur hon i sitt kontor i riksdagen drog för gardinerna för att slippa se sverigedemokrater. Och då fick applåder. Detta klimat är främst skapat av svenska medier, i symbios med politiker som Andersson. Fredrik Skavlan, som ändå borde ha en viss insyn i svenskt debattklimat, verkade uppriktigt förvånad över denna människosyn och vi-och-dom-tänkande hos en minister.
Det blir sedan dags för Jan Helin att bjuda på den där historien om hur alla granskas på samma sätt, vilket inleds med:

"Politiker som avgår eller hamnar i andra problem vill ofta skylla på medierna."

Vilket följs av en enormt förljugen verklighetsbeskrivning:

"Så vad har varit ”vedervärdig kampanjjournalistik” om Sverigedemokraterna?
Är det Aftonbladets kampanj ”Vi gillar olika” som avses? En kampanj för att värna alla människors lika värde som ofta häcklas av Sverigedemokraternas anhängare.
Eller borde vi avstått från att publicera Aftonbladets avslöjanden om Avpixlats kopplingar till Sverigedemokraternas parti?
Borde Expressen avstått från att publicera videon med järnrören? Eller borde Expressen avstått från sina avslöjanden om partifunktionärer som skriver rasistiska hatinlägg anonymt?
Hade vi fått ett rimligare medieklimat om Dagens Eko avstått att publicera sitt avslöjande om Jimmie Åkessons vidlyftiga spelvanor?"

Jan Helins olika kampanjer, som "Vi gillar olika", är enbart löjeväckande och ingenting vi tar på allvar och än mindre kränks av. Samtidigt vet vi vilket fantastiskt hyckleri redan namnet visar upp, då Jan Helin verkligen inte gillar olika etniciteter, varken när det gäller boendeområde eller medarbetare. Det som möjligen är kränkande, och idiotiskt, är att personer som Jan Helin och Södermalms journalister, har mage att utmåla sverigedemokrater som personer som aldrig har rest, aldrig träffat andra etniciteter och därför "inte gillar olika". Själv säger jag ibland att jag är en omvänd Jan Helin, då jag gillar och är intresserad av olika kulturer i vardagen, men inte tror att massinvandring är ett framgångsrecept för landet Sverige. En direkt motsats till herr Helin alltså. Att kampanjen häcklas av oss, beror inte på att vi tycker det är fel med människors olikhet, utan på att den är så otroligt infantil och hycklande.

Avpixlats kopplingar till Sverigedemokraterna upprör endast de politiskt korrekta, då vi andra uppskattar sidan och inte tycker att det är det minsta märkligt om band finns mellan SD och SD-vänlig media. Jag skulle kunna "avslöja band" mellan Aftonbladet och Socialdemokraterna när som helst. Mer bisarrt är egentligen varför en officiellt socialdemokratisk, eller bara demokratisk, tidning upplåter utrymme åt rena kommunister och antidemokrater att få breda ut sig i den egna frizonen kallad "Aftonbladet Kultur".

När det gäller mediernas älskade filmsnutt, var det inte så att Expressen bara "publicerade" den, vilket kanske hade varit en rimlig bevakning av de som senare skulle bli riksdagsledamöter. I själva verket mjölkade man historien dagligen i flera veckor, och fortfarande anses det i dessa kretsar vara höjden av fyndighet att tala om "järnrör", "järnrörsdemokrater" och att "järnröret blev till talmansklubba", trots att Björn Söder inte ens var med i filmen.

Kritiken mot Expressens djupdykning i fria mediers kommentarsfält handlar inte om att den visade "partifunktionärer som skriver rasistiska hatinlägg". Det sjuka med den kampanjen var att man betalade kriminella vänsteraktivister för att gräva i tiotusentals kommentarer, för att sedan välja ut ett fåtal som skulle hängas ut med namn och bild. Det var inte heller enbart partifunktionärer som hängdes ut, och vi minns alla hembesöket hos den vanlige medborgaren Jim Olsson. För de som ännu inte sett inslaget, vill jag påminna om CBN News underbara rapport om Sverige:
Dagens Ekos kriminella titt i Jimmie Åkessons bankkonto, som Jan Helin här försvarar, var så bisarrt att till och med många övriga politiker, som Maria Wetterstrand (mp), chockerades. Dessa personers fördömanden kom troligen av att de visserligen aldrig kommenterade anonymt på Avpixlat, men nu insåg att de själva i teorin kunde bli drabbade. Den sista förljugna beskrivningen blir:

"Med Sverigedemokraterna är det annorlunda. Att skylla på medier, och till och med handfast reagera mot medier genom att stänga dem ute från valvakor, är en väsentlig del av partiets retorik som dess väljare förefaller uppskatta."

Det svenska medielandskapet är så likriktat och lögnaktigt att kampen mot det har blivit lika viktig som kampen mot massinvandringen. När det gäller den där valvakan, så finns det ingen skyldighet att bjuda in vem som helst till en privat tillställning, särskilt inte fientliga personer som arbetar med våldsbenägna aktivister. Sverigedemokraterna skulle kunna "stänga ute" varenda fientlig journalist, utan att det skulle vara ett hot mot pressfriheten eller yttrandefriheten. Jag får för övrigt finna mig i att aldrig bli inbjuden hem till Jan Helin, eller ens till Aftonbladets redaktionsmöten.


13 kommentarer:

 1. Magdalena Andersson förvånar mig. SD riksdagskansli hade 2010-2014 inga fönster, som vette mot S-kansliet. Möjligen åt söder, men då låg det en gata mellan husen. Så det där med fördragna gardiner verkar mer vara ett sätt att visa en fin människosyn.

  SvaraRadera
 2. Tänka sig, att Helin, Mattsson och Wolodarski inte förstår vad riktig och he-
  derlig journalistik är. För 10 år sedan, hade vår ICA-affär cirka 60 AB, cirka
  50 Expressen och cirka 10 DN.

  I dag säljer de på sin höjd 15-20 AB och Expressen, DN och SvD har helt
  försvunnit ur sortimentet, och vår lokaltidning har så till den milda grad
  stött sig med läsarna, att den har på sin höjd 5-6 år kvar innan den går i
  graven. Den rapar upp samma strunt som herrar Helin och Mattsson, vil-
  ket fick arga läsare att fylla kommentarstrådarna med mer nyanserade
  synpunkter...varpå tidningen stängde alla kommentarstrådar, vilket fick
  till följd att ännu fler sade upp sina prenumerationer...och nu försöker de
  återvinna vad de tappat, med kampanjer typ; "prova lokaltidningen i en
  månad, gratis." De ringer till och med upp oss, och undrar naivt; "men
  vad är det som gjort att du inte längre läser lokaltidningen?" Tja, de ha-
  de ju bara behövt ta del av de bitska kommentarerna till sina enfaldiga
  artiklar och ledare, men om de inte ens tillåter sina läsare att ha syn-
  punkter på eländet, ja, då går det som det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje morgon ser jag budbilen hämta returexemplaren för kvällstidningarna. Inga dåliga buntar som lämnas åter.
   Undrar hur stor den sålda upplagan är. Kan den vara lika stor som den tryckta?

   Radera
 3. Det finns en "elit" bakom allt som sker politiskt och därmed medialt.
  Det ständiga skitkastandet på SD är ett villkor för att nå framgång i det svenska samhället.

  Slutsatsen är klar som korvspad;
  SD är ett hinder för att "eliten" ska fortsätta på den väg de slagit in på.

  Vill man ha fria, demokratiska samhällen, röstar man alltså på SD!

  SvaraRadera
 4. Ska bli kul att se hur media och politiker kommer hantera den ofrånkomliga situationen när SD har egen majoritet i riksdag och kommuner. För varje dag som går blir det färre och färre som lyssnar på galna kurder, övervintrade hippies med urspårat miljöpatos, fästingliknande politiker som till absurdum rabblar invand dårskap och välvilliga psykopater till journalister som agerar åsiktsförtryckare.

  SvaraRadera
 5. Tack och lov för Tobbe! Här blir man under svåra stunder stärkt i ända in i själen.

  SvaraRadera
 6. Jan Helin ska nog inte ta till för stora ord med tanke på vad hans tidning skriver om Ryssland och Putin som inte är annat än ren och skär rasism. Det senaste tramset om ubåtar är lika lögnaktig som AB:s artiklar om Jimmie Åkesson och SD. Men i propagandans värld så kan man handskas vårdslöst med sanningen då man ju vet att man inte behöver ta ansvar för lögnerna eller ställas till svars för detta. Dock så kommer tidningarna och deras lögner att straffas genom att folk slutar läsa skiten.

  Benny

  SvaraRadera
 7. I en kristid som denna, verkar den svenska finansministern Magdalena A. inte besitta den intelligensnivå som krävs för denna post.

  Ur led är tiden, ve oss att vi är de som måste vrida den rätt igen!

  SvaraRadera
 8. Helt otroligt att du orkar klä av tyckaretablissemanget dag ut och dag in, Tobbe. Här finns verkligen risk för att bli utbränd... För min egen hälsas skull undviker jag dessa idioters hycklande och självgoda pladder så mycket jag bara kan. Snacka om att de där vidriga extremisterna lever i sin egen lilla värld, och varje gång de öppnar käften vinner SD ytterligare några väljare. Sjukdomsinsikten är lika med noll. Inte konstigt då att sidor som Avpixlat får en läsekrets. En majoritet av folket instämmer t ex i påståendet att "svenska medier berättar inte sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring" enligt SOM-undersökningen. Annan forskning visar att SD särbehandlas negativt av etablerade media. Något för Helin att reflektera över om han verkligen tycker att SD:s tillväxt är problematisk och om han vill vinna folks förtroende i en för väljarna allt viktigare fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att du undviker svensk media; jag gör en liknande båge kring svenska filmer. För de först är de så tråkiga att de endast kan bli gjorda med en stor finansiering av ett statligt filminstitut.

   Men sedan är de också den tröttsamma förvridningen av verkligheten. Eftersom etablisemanget är helt dominerat av likhetsfeminismen så måste man, ska vi säga, vända på alla könsroller för att påverka samhället i "rätt" riktning.

   De tekniska nördar - i den utsträckning de över huvud taget finns med - måste representeras av en kvinna, trots att en bedövande majoritet av de riktiga nördarna är killar. En spinkig tjej på ca 50 kilo klår upp en biffig kille på 90 kilo, eftersom man absolut inte skall tro att "könsstereotypen" killar är bättre på att slåss.

   Ingen man är kapabel att utföra något vettigt, utan de har en av två funktioner: att vara ett handfallen åskådare till det som sker eller vara en förtryckande kvinnohatare.

   Därför ser jag knappt alls på SVT, och då endast när det är en bra film visas och eventuellt när nyheter sänds.

   Radera
 9. Jag håller med dig Tobias, att kampen mot journalister är lika viktig som att få en hållbar invandring. Det är bra att dagstidningarna minskar av sig själva, men det finns ett par politiska åtgärder som skulle vara utmärkta:

  (1) Ta bort presstödet
  (2) Lägg ned journlisthögskolan

  Det kanske är en orealistisk önskelista, men det borde vara målet som man borde sträva mot. I slutändan vill man faktiskt ha journalister som rapporterar, inte förändrar, verkligheten. Och man vill att journalisterna i stort faktiskt speglar folket, så att man får en allsidig belysning av samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller presstödet är jag kluven, eftersom även oppositionell media är berättigad till det, som exempelvis Nya Tider där jag själv skriver. Dessa publikationer har inte tillnärmelsevis lika många läsare som etablerad media och presstödet utgör därför ett viktigt tillskott.

   Kan därför avsluta med en uppmaning till alla: Teckna en prenumeration på Nya Tider!

   Radera
 10. För den som vill ha mer på benen när det gäller medias behandling av SD rekommenderas varmt Björn Hägers bok "Problempartiet":

  http://blogg297.blogspot.se/2014/09/bokrecension-problempartiet.html

  SvaraRadera