lördag 5 mars 2016

Sammankomst för frihet i Bryssel


Geert Wilders (PVV), Tom Van Grieken (VB),
Machteld Zee (forskare) och Chris Janssens (VB).

Igår kväll anordnade Vlaams Belang en sammankomst för frihet, där man även hade bjudit in bland andra Geert Wilders och Machteld Zee från Nederländerna. Den sistnämnda är statsvetare och jurist och har forskat om Storbritanniens shariadomstolar. Detta möte var det tredje i en serie, där tidigare teman har varit självständighet och identitet.

På sin hemsida skriver Vlaams Belang om tilldragelsen:


Försvara våra friheter!

Den europeiska civilisationen omfattar en frihet att tänka, tala och göra som man vill, vilket är unikt i världshistorien. Denna frihet, vars kamp har krävt många offer, är inte bara dyrbar, utan också sårbar.

Fyra hot

I sin inledning presenterade mötesordförande Chris Janssens de fyra hoten mot vår frihet. På första plats kommer konstruktionen Belgien, som begränsar flamländarnas frihet att bestämma över sin egen framtid. Ett andra hot kommer från EU, som utvecklas till en superstat och alltså ett stort Belgien. Det tredje hotet är massinvandringen, och den islamisering som följer av denna, som gör att vissa västerländska principer och och landvinningar sakta men säkert äventyras. Som fjärde och sista hot nämnde Janssens den lättsinniga "bort med oss"-mentaliteten och den politiska korrektheten med sina tanke- och yttrandeförbud.

Ingen rätt, utan orätt

Genom ett praktiskt exempel, framför allt de shariadomstolar varav redan ett åttiotal finns i Storbritannien, visade doktor Machteld Zee hur mångkulturalismen förhindrar kritisk analys. Anhängare av mångkulturalismen har nämligen en tendens att ge en romantiserad bild av sådana shariaråd. Det heter att muslimer måste ha friheten att välja för sin egen "rätt", men denna romantiska syn bortser från de negativa handlingar och den ideologi som gömmer sig bakom denna "rättsform", menar Zee. I praktiken handlar det nämligen om ofrihet och särskilt för kvinnor: 
- Medan i Europa civilrätten de senaste decennierna har anpassats för att gynna jämlikhet och frihet, sugs muslimska kvinnor, under ledning av islamister och mångkulturalister, in i ett teokratiskt rättssystem där deras beroende av mannen är centralt.

Gazaremsa i Europas hjärta

Geert Wilders, partiledare för nederländska Partij Voor de Vrijheid och gästtalare denna kväll, kallade framgångarna för partier som PVV och Front National, samt Vlaams Belangs återuppståndelse, ett tidens tecken:
- Etablissemanget klarar sig inte längre. De har slut på bensin, deras tank är tom. 
Han menade att vi lever i en historisk tid:
- Det handlar inte längre om ett ekonomiskt problem. Ett hål i budgeten kan man täppa till. Detta handlar om existentiella frågor. Kommer Nederländerna och Flandern finnas, som vi nu känner dem, om tio år? Kommer våra döttrar här fortfarande leva i frihet? 
Wilders sade vidare att vaksamhet nu krävs:
- Islam erövrar och förtrycker. Det står för motsatsen till den frihet vi värderar. Gör man inte motstånd, då får man Molenbeek, er egen Gazaremsa i Västeuropas hjärta.

Uppnå, återvinna och försvara friheten

I sitt avslutande tal påpekade Vlaams Belangs partiledare Tom Van Grieken att dessa tre sammankomsters teman - identitet, självständighet och frihet - inte har valts godtyckligt. Tvärtom är detta de teman som de kommande åren kommer att dominera den politiska debatten och är sammanbundna med varandra:
- Precis som frihet är en ofrånkomlig del av vår identitet, måste ett folk ha friheten att sätta gränser för att säkra sin identitet, för att säkerställa sina friheter och landvinningar. Varje folk har en ofrånkomlig rätt till ett eget hem, en plats där det är tryggt och verkligen kan känna sig hemma. Detta hem är, särskilt i tider av accelererande globalisering, nationalstaten.
Vlaams Belang har som mål att uppnå vår frihet, att återvinna och försvara den:
- Vi väljer en flamländsk stat, fri från Belgien, eftersom endast ett självständigt Flandern kan ge flamländerna det som tillhör dem. Vi väljer också en flamländsk stat därför att vi inte vill bli en minoritet i eget land. Kort sagt, vi väljer ett fritt och flamländskt Flandern i ett fritt Europa!


Vlaams Belang har också publicerat en liten sammanfattning av talen, där man har klippt ihop anföranden av Geert Wilders, Tom Van Grieken och parlamentsledamoten Chris Janssens:I samband med detta möte gjorde man också en trevlig presentationsfilm, där vi får se våra vänner i gruppen Nationernas och frihetens Europa. Det är också intressant att se att Vlaams Belangs Filip Dewinter tydligen har besökt Ungerns gräns och att partiets ende ledamot i Europaparlamentet Gerolf Annemans har varit på den italienska ön Lampedusa, som genom sin närhet till Nordafrika är en stor destination för migranter:

Att Geert Wilders frihet är kraftigt begränsad på grund av den hotbild han lever under förstår vi alla. Så här ser det ut när han visar sig i offentligheten, där alla andra är livvakter:
Samtidigt är yttrandefriheten under tryck i just Nederländerna, där polis har gjort hembesök hos människor som har yttrat sig kritiskt om asylboenden på sociala medier, något jag skrivit om i Nya Tider.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar