lördag 19 januari 2013

Opportunisten Jasenko Selimovic
Jasenko Selimovic föddes 1968 i Sarajevo i nuvarande Bosnien, där han också utbildades inom teater. 1992 åkte Selimovic till Sverige, och blev här bland annat regissör vid Göteborgs stadsteater. Jag uppfattar honom som en intelligent man, vilket jag framför allt baserar på hans förmåga att mycket snabbt lära sig en utmärkt svenska. Dock förefaller han också vara en skamlös opportunist.

Efter att ha harvat några år inom teatervärlden hittade han så småningom fram till en mycket bättre karriärväg i dagens Sverige; som politiskt korrekt politiker. I september 2009 meddelade Selimović att han lämnar jobbet som chef för Radioteatern för att försöka få plats på en av folkpartiets riksdagslistor inför valet 2010.  Han nominerades till andra platsen i Folkpartiets riksdagslista för Göteborg den 16 januari 2010. Han lyckades dock inte ta sig in i riksdagen. 11 oktober 2010 blev han utsedd till statssekreterare för integrationsminister Erik Ullenhag.

Det är väl bra att han engagerar sig i sitt nya land? Varför kallar jag honom en opportunist? Jo, jag tror nämligen att det är omöjligt att en person med Selimovics bakgrund har exakt de åsikter som man skall ha i dagens Sverige, och dessutom uttrycker dessa med exakt samma ordval. Jag tror faktiskt att han hittat en karriärväg genom att ikläda sig en roll och ett språk, som inte kommer från honom själv. Möjligen har här teaterbakgrunden hjälpt till. För att förtydliga vad jag menar, låt oss titta på hans anförande vid MR-dagarna. I tolv minuter läxar Selimovic upp svenskarna för att de inte förstår att det här landet tillhör alla, och att det helt enkelt ska förändras för alltid. Formuleringarna kunde kommit från vilken svensk PK-människa som helst:

MR-dagarna om rasism: Selimovic

Om invandringskritiker ("globaliseringsförlorare"):
"Oavsett hur man benämner de där människorna, så måste vi hantera det."

Om framtiden som alla måste acceptera:
"Det kommer bli allt fler statssekreterare som heter något som man har svårt att uttala."
Detta applåderas av publiken, följt av ett "Yes!"! Vad applåderar man egentligen? Antagligen att det var väldigt fint sagt, och man vill visa att man inte är sämre själv.  Reaktionen var så absurd att Selimovic själv inte kan låta bli att flina till.

Och så förstås:
"Det tredje som jag tycker är mycket viktigt är romer"
Ja, säkert. Det finns inte en chans att en person från Balkan är chockad över romernas situation i Sverige. Han tar också upp incidenten där några romer inte kunde hyra bil, och kallar det "naken brutalitet". Detta kommer alltså från en person från en region där man för några år sedan mördade bland annat serber och romer, ibland genom halshuggning. Vi får också en reprimand för förföljelse av romer på 1600-talet.

Jag får en tragikomisk bild av Selimovic på besök hos släkt och vänner i Bosnien:Farbror Ismet, som aldrig varit nöjd med brorsonens omanliga studieval, frågar:
- Jaha, Jasenko, håller du fortfarande på och harvar med teater?
- Haha, skrattar Jasenko. - Nej du, jag har hittat en mer lukrativ väg. Svenskarna föraktar sig själva, så jag kör helt enkelt på med det spåret, som "politiker". Jasenko plockar fram en DVD med sitt anförande och översätter de roligaste bitarna.
Morbror Sefik kan inte tro på vad han hör:
- Men vad säger svenskarna om att en bosnier står och läxar upp dem?
- Det är det som är grejen, det är så jag försörjer mig nu. De veka fåren applåderar till och med.
Spridda skratt av skepsis.
Farbror Ismet skakar på huvudet och säger stolt:
- Hade en svensk kommit hit och uppfört sig så, skulle vi ha slagit ihjäl honom efter två minuter.
Jasenko småler åt sin egen list, och kan inte låta bli att tillägga:
- Jag drog till och med till med romer!
Hela gruppen brister nu ut i gapskratt. Mormor Arminka kan då inte låta bli att stolt konstatera:
- I vår by slog vi ihjäl dem redan -43.
Jasenko tycker det är skönt att vara hemma, där man inte behöver sina skådespelartalanger.
9 kommentarer:

 1. Hej tack för en fantastisk blogg som jag avnjuter dagligen. Här tycker jag dock att du har gott över gränsen. jag finner ett mönster bland invandringskritiker att automatiskt kalla meningsmotståndare för opportunister eller utmåla dem som falska människor.
  Jag tycker att det inte känns särskilt seriöst och gynnar etablissemanget i deras poäng om alla konspirationsteoretiker på nätet.
  Jasenko tror antagligen på sin idé om svensk mångkultur inhämtat från svenska kulturkretsar och vill genomföra det. Lever antagligen skyddat etc etc.

  Dock vill jag tillägga att han i min verklighetsbaserad är helt ute å cyklar.
  Jag ska vara tråkig och inte svara på en ev replik eftersom jag skrivet på en telefon med för litet tangentbord i förhållande till mina händer :) hare gott

  SvaraRadera
 2. Jag tror nog att det finns personer som på allvar tror på mångkultursidén, och det är väl egentligen en ganska fin tanke, på sitt sätt. Dock får jag känslan - den är helt personlig och kan vara felaktig - att just Selimovic inte är helt ärlig. Detta grundar jag på att han använder exakt de formuleringar som man ska använda, och det känns extra märkligt med tanke på att han har helt andra erfarenheter än de vanliga PK-människorna. Observera att jag inte stör mig på hans utländska bakgrund, utan just på att jag uppfattar hans yttranden som påklistrade.

  SvaraRadera
 3. Jag har för övrigt svårt att tro på konspirationsteorier, vare sig de handlar om 11e september, Illuminati, eller vad det nu kan vara. Jag tror inte att Sveriges invandringsexperiment är resultatet av en avancerad konspiration, snarare naiv välvilja. Dock tror jag att en hel del av aktörerna inom politik och media, har hittat en nisch där de framför allt drivs av sin egen karriär. Erik Ullenhag är ytterligare ett sådant exempel - jag har mycket svårt att tro att han själv tror på vad han säger.

  SvaraRadera
 4. Bra Tobbe!

  När jag lyssnar på farbrorn kan jag inte få en annan uppfattning än den, att han sätter likhetstecken mellan kritik av nuvarande invandringspolitik och främlingsfientlighet. Är man kritisk lider man av xenofobi och förtjänar därmed att bli klassificerad som en medlem i gruppen "de där människorna".
  Inget nytt kanske men fortfarande obehagligt. Han kan nog få tåla att parodiseras en smula. Allt annat vore väl rasistiskt?

  Att romerna har det problematiskt är ju inget nytt men jag tror att dom till viss del måste inse att de har ett ansvar själva också och inte bara tro att staten ska fixa allt, för det är onekligen så det låter när Soraya orerar, (får man säga så?) och till slut kommer på att med rättigheter kommer skyldigheter och att man växer när man inser det. Kan inte hon informera romerna i Sverige om det?

  /Magnus

  SvaraRadera
 5. Jag är på din sida Tobbe :)

  Min bedömning är att Jasenko inte är hårt indoktrinerad med kulturmarxism pga just sin bakgrund. Då återstår bara att han är opportunist och en falsk människa. Det passar också med att han har valt FP. Många liberaler är opportunister och inte indoktrinerade kulturmarxister. Stort självintresse och ointresse för konsekvenser = liberal i Sverige.

  SvaraRadera
 6. Tobbe din gamla räv! Allt bra med dig? Hur går det med Avpixlat? Har du träffat Mackan Weichel? Syns snart gubben

  SvaraRadera
 7. Haha - jodå, bara fint. Blir lite nyfiken på vem du är...Ha det bra!

  SvaraRadera
 8. Tobbe! Perfekt, perfekt och perfekt...

  Jasenkos hyckleri är kränkande för varje människa som inte är dum i huvud,
  oavsett är någon invandrare eller svensk.


  SvaraRadera