fredag 18 januari 2013

Skadestånd till misshandelsgäng


Jag brukar här inte ta upp enskilda kriminalfall, men gör idag ett undantag, då fallet dels är omskrivet, dels visar på hur sjukt dagens Sverige är.Förra året misshandlades 61-årige sjukpensionären av ett invandrargäng i Kortedala i Göteborg. Cedvander höll på att dö, och fick men för livet:

- Han har förlorat synen på ena ögat.
- Han minns ingenting från de senaste två åren.

"- Han har förlorat styrka i ena armen och benet och han har drabbats av svåra talsvårigheter.
– Jag kan tänka på en gaffel men sedan hör jag mig själv säga kniv. Jag anstränger mig för att säga rätt ord men det blir fel, har Carl-Eric Cedvander sagt i polisförhör. Tidigare kunde jag väldigt många namn på blommor och växter, inte minst de latinska. Allt det är borta nu."

Straffet för de två i gänget som ansågs skyldiga blev 140 timmars samhällstjänst. Idag tilldömdes också de två 17-åringar, som man inte kunde beslå med skuld, till skadestånd på 36 000 kronor var.

Förövarna kunde flina i rätten
Cedvander själv, vars liv alltså är förstört, får 75 000 kronor.

Artikel i Expressen
Artikel i Fria Tider

16 kommentarer:

 1. Rättsröta. Misshandlad nästan till döds, skador för livet 75000kr. Helt otroligt

  SvaraRadera
 2. Ja, och dessutom straffet, för de två som faktiskt befanns skyldiga - 140 timmars samhällstjänst! Dessa förövare lär vi se mer av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller så får vi inte se dem alls då någon med medel och möjlighet tar saken i egna händer FÖRHOPPNINGSVIS

   Radera
 3. Sverige vilket javla idiotland

  SvaraRadera
 4. Sverige är ett dårhus,ett enda stort dårhus.

  Inte tusan ska dessa flinande bestarna ha något skadestånd eller sympatier,det enda dom ska ha är livstids utvisning.

  Cedvander ska däremot få ett stort skadestånd,han förtjänar att få upprättelse och få se sina plågoandar bli utslängda från sverige.

  Galet!

  SvaraRadera
 5. O ja, det är inte sista gången, men de var i alla fall inga rasister, och det är ju viktigast, då måste man bli förlåten.
  Kan ni föreställa er ett scenario där det omvända skulle ha hänt, ja, alla ni vet säkert precis med 100% säkerhet hur det skulle ha sett ut.

  Återfallet är inte en fråga om om det händer, utan när det händer.
  De miljoner vi har lagt ner på detta var bara toppen på början på deras långa och kostsamma kriminella karriär, kan ullenhag säga mig igen vilka ekonomiska fördelar invandringen har?

  Detta fall kommer bli en exakt kopia på denna (konstigt nog är våldtäkt värre än en nära döden misshandel) men var så säkra på att det kommer att döljas väl i media.
  http://affes.wordpress.com/2011/06/18/valdtagen-pa-grund-av-medias-maktmissbruk/

  SvaraRadera
 6. Tack för att du tog upp detta fall - undra varför man inte tagit hänsyn till att dessa båda pojkar varit närvarande utan att ingripa. De har förvisso inte kunnat beläggas med brott men de har heller inte ingripit och förhindrat brottet! Har för mig att sådant beteende kommer att bli bestraffningsbart framöver.....De skulle i alla fall inte fått skadestånd.

  Gammal dam

  SvaraRadera
 7. Nu blev det ett sån där långt inlägg igen, men jag bara måste få skriva av mig annars kommer det bara att tära på mig och jag har inte tid starta en egen blogg. Orkar ni läsa så tack!

  Lyssnade på Studio ett ifrån, måste ha varit onsdag eller torsdags, där de pratade om polisen. Dom(studio ett) intervjuade en deltidspolis som även doktorerade halvtid typ i detta ämne om varför polisen har en så låg uppklarandegrad. Han diskuterade mycket om att det mest är ett organisatoriskt fel där poliser dikteras hur man ska jobba och man måste jobba på ett visst sätt och att polisen ofta gör jobb som egentligen inte borde ingå i deras jobb, t.ex. att det läggs ner för mycket skrivbordsjobb som egentligen borde vara nån annans jobb så att polisen kan göra vad de ska göra. Det kan säkert vara organisatoriskt fel och det där att polisen borde göra det de är utbildade för att göra istället för t.ex. skrivbordsjobb håller jag helt med om. Enligt mig är detta dock ändå mest skitsnack för de glömmer det viktigaste om hur poliser inte förlorar motivationen för jobbet direkt.

  REJÄLT HÅRDARE STRAFF
  Detta inlägg är ju ett bra exempel…140t samhällstjänst och 72000 kr tillsammans. Föreställ dig jobba som utredare eller polis, flera personer i denna grupp har jobbat med detta fall, varje person långt över 140timmar. Du hyser stor sympati för Cedvander som fått sitt liv förstört och vill nu du förstås att dessa personer ska straffas HÅRT. Och vad får dom - 140t samhällstjänst. Och detta är ju inte enda gången, det händer gång på gång. Hur skulle du känna dig? Hur motiverad skulle du vara att lägga ner kropp och själ, hela hjärtat för detta fall och andra fall, och så får de ett löjligt lågt straff.

  På nåt sätt vill de ju känna att rättvisa har skipas. Nä, man förlorar all hopp om rättvisa och man kommer göra långt ifrån sitt bästa för innerst inne vet det exakt hur det slutar, med ett orättvisst straff. Alltså, rejält hårdare straff. Jag vill se likt usa. Ytterligare ett skäl varför rösta på SD. Med tanke på straffet hade det varit bättre att skippa rättegången och ge Cedvander alla pengar som rättegången kostade, säkert ca 1-2 miljoner, då hade han i alla fall fått ”rättvisa” från staten.

  Fortsättnig nedan...

  SvaraRadera
 8. Forts.

  UTÖKADE BEFOGENHETER
  Det finns många brott i sverige som skulle kunna klaras upp eller förebyggas om polisen fick utökade befogenheter. Det snackas hit och dit om den personliga integriteten, men hur är det med den personliga tryggheten då? Polisen måste få lyssna av misstänkta brottslingar och andra personer som anses hålla på med brottsliga aktiviteter.

  Polisen måste få kartlägga intagna personer (om så bara för småbrott) med dna och fingeranalyser som de har i en databas för att lättare hitta misstänkta. Polisen måste få ordna lockbeten till brottslingar för att sedan ta fast dem, bilstölder, ficktjuvar, prostitution, ”under cover” osv, fallet där polisen inte får gripa illegala invandrare i tunnelbanan är ju urlöjligt. Det är bara att kopiera USA, lätt som en plätt.

  YRKESSTOLHET
  ”Man skjuten av polis vid rån”, det var det första jag hörde på introt på nyheterna när de pratade om rånet i södertälje. Jag tände till DIREKT! Saken är förstås inte att en man blev skjuten av polismannen utan att mannen direkt utmålas som ett offer för polisen. Ett bättre intro på nyheterna hade varit ”våldsamt rån i södertälje” eller ”rån i södertälje, poliser ingrep-man skjuten”. Dessa intron hade istället syftat till våldsamma rånare resp. att poliser ingrep för att skydda samhället. Sen ska det även bli tal om eventuellt åtal för polisen, som bara gjorde sitt jobb. Intern utredning-OK, men inte nåt snack om åtal.

  Att ens snacka om åtal är ett hån mot polismannen och alla poliser. Sen går metro ut med en artikel där man i stort sett hyllar en facebooksida som tycker att polismannen ska få fängelse (vilket inte ens dessa ungdomar fick) och nonchalerar irriterat att det finns en annan facebooksida som stödjer polismannen med mer än 15ggr så många gilla. Media intervjuar anhöriga till den skottskadade om hur fin grabb han var (Hitler var säkert också snäll mot sina närmaste) och att de alllldriiiig hade kunnat ana detta…(hmmm) och varför polismannen inte ”bara” skadesköt han eller sköt överhuvudtaget.

  Fortsättning nedan…

  SvaraRadera
 9. Forts.

  Så vad vill jag säga då? Jo, allt är hela tiden polisens fel, de gör alltid fel och de får aldrig beröm för att detta gjorde ni jäkligt bra, hela media är på de kriminellas sida. Och vart är alla intervjuer med de personer som blev rånade av rånarna ( tror en blev rejält slagen också) om hur hemska och hänsynslösa rånarna var?? Vart är de intervjuerna? De personerna är de verkliga och enda offren i detta. Hade poliserna inte skjutit hade rubrikerna blivit ”beväpnad polis på plats vid rån-ingrep inte” (medhåll?) och kritiken och rubrikerna hade varit enorma.

  Polisen som sköt gjorde helt rätt, ALLA andra som säger annat är antingen helt intelligensbefriande eller är/på väg att bli själva kriminella. Vid såna här tillfällen måste hela poliskåren och media vara på polisens sida. Media kan intervjua den skottskadade mannen men frågorna och tonen ska vara hårt typ i stilen att ”varför har ni en sån här våldsam son”, ”tycker ni inte att polisen gjorde rätt som skyddade samhället”, ”förstår ni inte att ger man sig in i leken får man leken tåla”. Poliskåren ska gå ut med att säga att ”det är tråkigt när en människa dör men att det var hans aktiva val, polisen gjorde rätt när han gjorde sin plikt att försvara svenska samhället. Att inte skjuta hade gett fel signaler om polisen jobb.”

  Polisen måste få beröm för dessa saker, inte kritik. Poliskåren vet förstås innerst inne att polismannen gjorde rätt men det måste sägas, och polisen ska få göra rätt utan att riskera löjliga åtal etc. Hårt måste bemötas med hårt och kolla bara på tv från engelska polisen, eller cops från usa, där leker man inte med lagbrytare som om de vore gjorde av kristall, det tas i rejält med hårdhandskarna och med all rätt, och jag är säker på att de allra flesta som tittar på det tycker det är helt rätt. Och inte är det nåt jävla snacka om att polisen gjorde fel som det garanterat hade varit i sverige. Polisen där är väldigt tuffa när det behövs, men också hjälpsamma när de behövs.

  Man måste få vara STOLT över att vara polis och veta att man har hela samhället som står bakom dig och dina tjänsteplikter (där ingår eldgivning om så behövs!), och veta att hela samhället tycker att du gör en skillnad, du gör samhället säkrare för oss andra. I usa har polisbilarna ”To protect and serve” och det är inget snack om vilka dessa personer detta gäller.
  Här är en bra video som visar hur poliser borde agera oftare i sverige (video tyvärr från usa): https://www.youtube.com/watch?v=xxkEcfw8xj0

  Fortsättning nedan…

  SvaraRadera
  Svar
  1. ....skottskadade mannens anhöriga men frågorna...

   Radera
 10. Forts.

  I usa är detta helt självklart, det är bara i sverige som människor tänker såhär konstigt, en stor tidning som stödjer att en polis ska få fängelse för en sak som han gjorde helt rätt, det är bara i fånsverige det skulle kunna hända. I SVT i onsdags (http://www.svt.se/nyheter/varlden/skolan-dar-lararna-bar-dolda-vapen?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Utrikesnyheter+(svt.se+-+Utrikesnyheter) ) sändes en inslag som visade hur en skola i usa beväpnande sig för att skydda sig. Jag tycker det är fel att motverka våld med mer vapen MEN där tycker man typ ”Det är synd om en person (som anfaller oss) måste dö, men han måste dö för att skydda oskyldiga människor”. Dom säger inget om att skada honom, han måste DÖ, det är ju helt rätt, men så hade man aldrig sagt i sverige, men så skulle man egentligen ha resonerat med mannen som dog i södertäljerånet också, han dog som en konsekvens för att hålla samhället för oss laglydiga säkert.

  För att få en slags röd tråd i detta så har sverige genom denna avskyvärt, orättvisa och ofattbara låga straff för dessa ”nysvenskar” som vad med i denna misshandel blivit mer osäkert. Vi har visat dem att man kan begå våldsamma brott som kan påverka människor för resten av deras liv utan att få nåt kännbart straff.

  I sin fortsatta karriär så kanske de kan lägga till på CV:t våldtäkt, rån mot pensionärer, inbrott etc. Och så en dag är det dags, nu ska de bli rika, nu är det dags för ett stort rån och tar med sig automatpistolen, på vägen ut möter de polisen, nu minns ni vad jag sa om yrkesstolthet va…kommer polisen våga skjuta mot dem, kanske blir det polisen själva som hamnar i fängelse. Nä, polisen skjuter inte, dom kommer undan. Rånare, allmänt, blir alltid allt mer våldsamma för varje rån. Så vid tredje rånet går nåt fel, två kassörskor blir skjutna och dör.

  Precis som med invandringen, de som lider och kommer lida mest av medias och regeringens politik, är vi, vi som vill det bästa för samhället och Sverige. Detta är den nakna sanningen.

  SvaraRadera
 11. Tack Mikael för ditt långa inlägg - och jag orkade läsa hela ;-)
  Jag märker att du är lika frustrerad som jag över vart vårt land är på väg...Nästa gång du har någonting på hjärtat får du gärna posta ett inlägg till mig så lägger jag upp det som en insändare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att ni tog er tid att läsa igenom min text. Ja, jag är väldigt frustrerad och häpnas över att fler inte reagerar såsom vi gör.

   Jag upptäckte en misstolkning jag hade gjort i texten. Trots att man vid det här laget borde veta hur sjukt sverige är, så vill man ibland inte tro på det man bara inte kan tro är sant. Det var ju inte de grabbarna som skulle betala 36000kr/person utan det var ju deras skadestånd SOM DE SKULLE FÅ, inte att offret skulle få skadestånd av förövrarna. En miss i en snabbläsning av mig. En del av mig reagerade på att 36000x2 inte är 75000 men tänkte inte mer på det eftersom alternativet (i detta fall sanningen) kunde ju omöjligt vara sant. Vilket det förstås var. Helsjukt.

   Nästa gång kan jag gärna skriva en insändare istället, då kan jag även se till att få till ett bättre språk, bättre formuleringar och mer sansat. Denna gång var jag bara tvungen att skriva utan att stanna, då blev det lite som det blev.

   Radera
  2. Nej, skadeståndet till Cedvander lär nog staten stå för. Det värsta i den här historien är egentligen det otroligt låga "straffet" för de två som faktiskt befanns skyldiga - några timmar samhällstjänst för att nästan ha slagit ihjäl en person.
   När det gäller skadeståndet till de två andra, så kan man ju i och för sig tycka att någon som suttit helt oskyldigt häktad kan ha rätt till ett skadestånd. Dessa två var ju dock mer eller mindre delaktiga, och därför sticker det lite i ögonen att de fick ett skadestånd. De lär ju dessutom inte heller ha någon förlorad arbetsinkomst, utan hölls bara borta en tid från att göra annat djävulskap.
   Skadeståndet till Cedvander är ju dessutom löjligt lågt - åtminstone borde väl en miljon ha varit rimligt.

   Radera
 12. Tack Mikael!

  Jag gråter

  /Magnus

  SvaraRadera