måndag 11 februari 2013

Åsa Linderborg rasar mot yttrandefriheten igen


Tystade Den etiopiska rättsmaskningen har varit väldigt effektiv. Inga svenska journalister törs åka dit, tror Åsa Linderborg.
Åsa Linderborg med sin röda stjärna
Publicistklubben (förkortas festligt nog PK) skall ikväll debattera "näthatet" och har bland annat bjudit in Avpixlats krönikör Mats Dagerlind. Mot denna inbjudan vänder sig förstås Åsa Linderborg, som återigen menar att endast hennes likasinnade, och helst kanske bara hon själv, borde vara med.

"I kväll debatterar Publicistklubben näthatet. I panelen finns en ­representant för Avpixlat, en höger­extremistisk sajt som saknar ansvarig utgivare. På så vis kan den inte lagföras för publiceringar som hotar journalister."

Att man inte kan ha en officiell ansvarig utgivare säger ju mer om klimatet i Sverige, än vad det säger om Avpixlat. Självklart skulle Linderborg vilja lagföra samtliga fria medier för att tysta dem. Avpixlat hotar heller aldrig journalister, men bemöter ofta dessa och deras skriverier. Om inte exempelvis Avpixlat funnits, var skulle någon annars kunna uttrycka avvikande åsikter?

"Högerextremisterna äter sig fram ­inom nyckelyrkena. De utbildar sig till lärare, läkare, jurister, journalister. Det har de rätt att göra, vi ska inte ha­ yrkesförbud i Sverige. Men vad gör PK om skribenterna på Avpixlat et al. söker medlemskap? Jag ställde frågan till Dabrowski förra veckan (8 februari). Hon svarar att PK inte ”tillämpar åsiktsregistrering”. Det är en förbluffande inställning. Om inte PK bryr sig om huruvida deras medlemmar för­svarar eller motarbetar yttrande­fri­heten, måste den fundera över sitt ­existensberättigande."

Hur ska du ha det, Åsa? Det brukar alltid sägas att dessa "högerextremister" är obildade och arbetslösa, och att deras ställningstagande endast är ett uttryck för deras frustration över sin utsatthet i samhället. Nu "äter de sig" alltså in i olika yrken. Det är väl inte särskilt märkligt att inte varje läkare eller jurist delar PK-etablissemangets världsbild? Av formuleringen ovan kan vi gissa oss till att Linderborg helst faktiskt skulle vilja ha yrkesförbud för dem med oppositionella åsikter, men att hon någonstans förstår att det skulle vara svårt att genomföra. Hennes sista mening blir ett utmärkt exempel på den orwellska omvända världen, där hennes kamp för att tysta oliktänkande förvandlas till ett försvar av yttrandefriheten. Krig är fred, frihet är slaveri.

Åsa Linderborg skulle själv medverkat i debatten, men bojkottar den då en meningsmotståndare deltar:

"- Mats Dagerlind kommer säkert att ge ett belevat och sympatiskt intryck. Och då kommer många tänka, att Avpixlat är väl inte så farliga."
Hon skulle förstås hellre sett att hon själv helt enkelt fick berätta att Avpixlat var farligt, utan några irriterande motargument.

7 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg! Jag känner mer o mer att min avsky för vissa inom media är fullt berättigad. Man kan undra vad dom tror att denna kampanj kommer mynna ut i? Helt plötsligt kommer vi sluta uppmärksamma problemen inom samhället och foga in oss i massan?

  SvaraRadera
 2. Tack, ja, jag skulle tro att det är målet.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar inte den här Åsa Linderborg eftersom hon inte kan acceptera de människor som inte har samma åsikt som hon. Tycker hon skrivit för många hatartiklar om SD, andra partier har ju också en del fel....Fredrik Virtanen är en bra och rättvis journalist...

  SvaraRadera
 4. Åsa Linderborg framstår som mer ohederlig och skamlös för varje dag.

  SvaraRadera
 5. Så fruktansvärt bra skrivet, Tobbe. Att läsa dina välformulerade inlägg är en ren njutning. Man återfår en gnutta hopp.

  SvaraRadera
 6. Å L har övertygat mig: Avpixlat behövs.
  Däremot delar jag inte alltid deras åsikter.

  SvaraRadera
 7. Tack ska du ha Anonym 10:10 (använd gärna alias)! Det är kul att någon uppskattar det man gör!

  Anonym 10:44: Ja, Avpixlat behövs definitivt; det är idag där den intressantaste debatten förs, och där vi kan läsa icke-pk-nyheter, samt prata med varandra. Inslaget om publicistdebatten har över 2000 kommentarer - var skulle man annars få se dessa? Sedan håller förstås inte jag heller alltid med, men det är ju helt naturligt.

  SvaraRadera