tisdag 21 maj 2013

Aftonbladet hittar en ursäkt att angripa fria medier


I december förra året skapades en snabbmobiliserad mångkulturell mobb, efter att ett antal ungdomar hängts ut med kränkande kommentarer på Instagram. Nu pågår rättegången, men istället för att skildra den, spratt det till i inte mindre än två av Aftonbladets mest ökända pk-krönikörer.Först ut är Oisin Cantwell med rubriken "Järnrörssajterna farligare än ungdomar". Vi kan till att börja med alltså konstatera att mediekåren fortfarande tycker att referenser till järnrör är fyndigt.

"Jag förväntar mig att eventuellt fällande domar i Instagram-målet leder till att polisen tar itu med järnrörssajterna. De är nämligen mycket farligare än tonårsflickor."

Nja, det dessa "tonårsflickor" ställde till med var väl ganska allvarligt? En mängd ungdomar blev rejält kränkta, vilket resulterade i att en mobb på 500 personer gick bärsärkagång utanför ett gymnasium. Människor kunde ha blivit allvarligt skadade.

Något liknande har jag aldrig hört talas om att Avpixlat ställt till med. Syftet med de fria medierna är ju just att kunna diskutera det som inte kan diskuteras i etablerade medier. Jag kan hålla med om att en del fria publikationer någon gång begått övertramp, men detta påpekas även ofta av läsarna och innehållet har då ändrats. Dessutom är ju personer som Cantwell i högsta grad ansvariga för att debattklimatet har blivit vad det nu är. Om inte åsiktsförtrycket varit så kompakt, skulle naturligtvis de oppositionella rösterna varit mindre frustrerade.Fantastiskt nog, men inte helt ovanligt i Aftonbladet, dyker det bara några timmar senare upp en nästan identisk ledarartikel, nu undertecknad lika ökände Daniel Swedin, med rubriken "Göteborgarna visar att man kan åtala hatsajter". Han förtydligar vad man bör göra med oppositionella röster:

"Polis och åklagare i Göteborg visar att det går att komma åt de anonyma människor som hotar, hatar och kränker. Man kontaktade Instagram i USA och fick där ut mejladress, ip-nummer och telefonnummer till den mobiltelefon som skapat hatkontot.
Så kan man alltså jobba. Låt oss hoppas att övriga av rättsamhället följer göteborgarna i spåren."

Ja, så kan man jobba, om man tycker att det är rätt och riktigt att endast Aftonbladets ledar- och kulturredaktioner skall få yttra sig, medan oppositionella bör spåras upp och få datorerna beslagtagna. Sedan blir det nästan lite komiskt:

"Sajten har tidigare hängt ut journalister som granskat Sverigedemokraterna..."

Man skulle precis lika gärna kunna säga att Sajten granskat journalister som hängt ut sverigedemokrater. I Swedins värld är dock den väsentliga skillnaden att han utför ett nobelt uppdrag mot främlingsfientlighet och för alla människors lika värde, och då borde han också slippa granskas och utsättas för kritik överhuvudtaget.

2 kommentarer:

  1. Det finns inget som journalister avskyr lika mycket som att bli granskade.

    SvaraRadera
  2. Men man kan knappast hålla instagramflickorna ansvariga för upploppen

    SvaraRadera