tisdag 18 juni 2013

Högerextrema både störst och bäst
Demokratiminister (ja, herregud) Birgitta Ohlsson (fp) har beställt en undersökning kring vad man kallar "våldsbejakande och antidemokratiska" webbsidor. Det visade sig att absolut flest besökare fick de "högerextrema" med 144 000 enskilda besök varje dag. Detta skall jämföras med 3620 för de vänsterextrema och endast 90 för den jihadistiska.

Till de högerextrema hör Realisten.se, som den största, följt av Nationell.nu, Nordfront.se och Svenskarnasparti.se. Jag ligger själv en bra bit ifrån dessa sidor och tänker inte ta ställning till huruvida dessa kan klassas som våldsbejakande, men jag tror knappast någon av dem predikar våld lika mycket som exempelvis vänsterextremisterna, som enbart verkar syssla med att trakassera meningsmotståndare.

Jag kan se flera förklaringar till varför Extremhögern vinner denna strid. Först och främst kanske deras åsikter inte är så extrema, utan helt enkelt tilltalar en förhållandevis större del av befolkningen. Dessutom är det ju just de frågor nämnda sajter driver som är fullständigt spärrade i etablerad media. Vill man ha sig en dos vänsterextremism kan man ju exempelvis gå in på Aftonbladet Kultur. Metro kan ge ett par fler intressanta förklaringar:

"Extremhögerns webbplatser skiljer sig markant från de övriga på flera punkter. Och det gäller inte bara de politiska skillnaderna. Där finns en omfattande nyhetsproduktion, där vanliga nyheter tolkas om utifrån de egna värderingarna. Det finns en omfattande rekryteringsverksamhet och en hög grad av interaktivitet. Webbplatserna är därtill mycket professionella.
– En annan skillnad är att det är en liten grad av anonymitet. Det är starka ledare som framträder med namn och bild, säger forskningsledare Ulf Dalquist."

Med andra ord: de är helt enkelt är bättre och ärligare. Av någon anledning inkluderar man inte exempelvis Avpixlat eller Fria Tider, men man kan ändå ifrågasätta hur urvalet har gjorts. Ville man från början komma fram till att det största hotet kom från denna högerextremism? Det är väl snarare smickrande för högerextremisterna att de är bäst på att använda demokratiska medel och det tryckta ordet? Om man mätt stenkastning på offentlig plats vågar jag gissa att förhållandena varit omvända.

Om de vänsterextrema sajterna berättar Metro:

"På de två vänsterextrema webbplatserna är anonymiteten total. Det finns inga ledare och inga bilder på personer som kan identifieras. Rekryteringsverksamheten är mycket begränsad. I stället mobiliserar man till enskilda manifestationer och aktioner. Interaktiviteten är mycket låg. Kvaliteten på webbplatserna kan beskrivas som semi-professionell."

Dock är det förstås så, att om stenkastarvänstern skulle varit störst, så skulle det inte oroat någon i etablissemanget. Även om de enbart är sysselsatta med våld, anses de alltid någonstans stå för någonting fint. Den absolut roligaste kommentaren får Birgitta Ohlsson själv stå för:

"Vad vi redan har gjort är att ha gett Statens medieråd i uppdrag att ta fram webbmaterial för att göra ungdomar mera kritiska."

Uttalandet är ju fantastiskt. Ett statligt råd skall göra ungdomar mer kritiska genom att avstyra dem från fria medier...

SvD
Aftonbladet om Avpixlat
Ledare

7 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Kommentarer kring Ohlssons egen etnicitet kommer att tas bort. Jag drar vissa gränser trots allt...

  SvaraRadera
 3. Kul att du är igång igen och lära oss att granska kritiskt. Jobbar du möjligen åt Statens medieråd? ;-)

  /M

  SvaraRadera
 4. Grattis till ledaren på Fria Tider. Du själv är ett lysande exempel på att "högerextrema" är bättre än tråkmånsarna på vänsterkanten.

  Framför allt är högern mer idépolitiskt intressant genom sin mångfald och jordbundenhet än vad vänstern någonsin varit med sina utopiska "pie in the sky"-utfästelser.

  Många träffsäkra formuleringar såsom: "Om man mätt stenkastning på offentlig plats vågar jag gissa att förhållandena varit omvända."

  Din skrivtalang och polemiska dito förtjänar att ges största möjliga spridning.

  SvaraRadera
 5. Hur skulle det blivit om man mätte järnrörsvingande på fyllan på offentlig plats då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är klart, ser man den filmsnutten som det viktigaste som hänt de senaste trettio åren, skall man naturligtvis fortsätta rösta vänster.

   Radera
  2. 1. Bedriva propaganda istället för journalistik och uppvigla pöbeln mot oppositionen.

   2. Utnyttja sitt medieoligopol för att avsiktligt mörklägga de våldsattacker den uppviglade pöbeln enligt planen utsätter oppositionen för.

   3. När oppositionen skyddar sig eller slår tillbaka mot de våldsaktioner som propagandamedierna själva har uppviglat till så kritiserar man oppositionen istället för gärningsmännen.

   4. De hjärntvättade får som vill skryta med sin okritiska lojalitet till regimen och totala avsaknad av analytiskt tänkande stoltserar med hur duperade de är genom att klandra oppositionen.

   Radera