torsdag 12 december 2013

Dagens citat: Johanna Frändén


"I veckan begravdes Nelson Mandela, mannen vars kamp för rättvisa till hälften bekostades av oss. Jag hoppas att han inte visste så mycket om debatt­klimatet i Sverige 2013."Aftonbladets krönikör Johanna Frändén är orolig för att en man, som varit militant aktivist och levt 95 år i Sydafrika, kan ha hört talas om det kanske mest skrämmande som finns här på jorden, nämligen kommentarer på Avpixlat. Eftersom Johannas värld och kunskaper är tämligen begränsade, bävar hon vid tanken på hur en hård ton på en svensk nyhetssida skulle kunna traumatisera den snälle gamle mannen.

Det är mycket ledsamt att Sveriges journalistkår ser ut så här, men det förklarar också varför deras alster är så infantila. Denna Johanna tror alltså inte bara att svenska nätkommentatorer är det värsta som finns här i världen, utan dessutom att de skulle såra en svart man, eftersom han i Johannas oskuldsfulla ögon är ett barn, som måste skyddas från ondskan uppe i Sverige. Att Mandela i själva verket i decennier kämpat både politiskt och våldsamt, bland annat som ledare för ANCs väpnade gren, känner hon varken till, eller kan ta till sig. Denna väpnade gren, Umkhonto we Sizwe, sysslade med både sabotage och bombdåd, som krävde mängder av både svarta och vita liv. Min poäng är inte att nyansera bilden av Mandela, utan att visa att en typisk svensk krönikör, vars roll det är att läxa upp oss andra, tror att invandringsdebatten i Sverige är så fruktansvärd, att den skulle såra en man som lett en våldsam milis, suttit i fängelse och dessutom varit president. Att Sydafrika under apartheid skulle blekna i jämförelse med den rasism som finns i allt och överallt i Sverige.

Även när Johanna skall försöka ge sig på de svenska händelserna, visar kommentarerna på en fantastisk okunskap och naivitet:

"Det är naturligt att kollegerna på Expressen är stolta över sitt scoop. Granskningen av fobiska och extrema politiska samhällskrafter är en av de viktigaste en dagstidning kan ägna sig åt."

Nja, nu kommer ju "scoopet" egentligen inte från Expressen, utan från den så kallade Researchgruppen, en vänsterextrem organisation, uppbyggd kring en samling kriminella. Men det är förstås inte en fobisk eller extrem samhällskraft?

Ibland kan man nästan avundas de infantila och okunniga människor som kallas journalister i Sverige, eftersom allt måste bli så mycket enklare när man ser samhället genom ett barns ögon. Hemska svenska näthatare kan skrämma en svart farbror. Modiga journalister avslöjar otäcka högerextremister. Vad skall Johanna skriva om imorgon? Att det är dags för alla som förstår människors lika värde att stå upp mot främlingsfientlighet och obehaglig människosyn?

En rolig detalj är att Johanna Frändén faktiskt bor på Ankdammsgatan.

Aftonbladet8 kommentarer:

 1. Da jeg har reist en rekke ganger rundt i Sør Afrika og tilliggende land kan jeg si at enhver oppegående Sør Afrikaner kun ville hatt hånlatter å komme med hvis de visste hva media eliten i Sverige sysler med.

  De ville hoderystende ledd av dårskapen generelt og Johanna spesielt. Og i et godt lag utpå kvelden ville noen av dem i fortrolighet ymtet frampå at Svensker kanskje i større grad burde passe på kvinnene sine bedre. Holde dem hjemme på kjøkkenet så de ikke blamerer og latterliggjør sitt eget land og ikke minst hennes egen mann.

  En kvinne som tror at Madiba skulle være interessert i eller bry seg om oppkonstruerte rasismeanklager fra damer (som burde holdt seg hjemme)oppe i lille kalde Sverige? På menge måter en grov fornærmelse mot Madiba. La ham nå ha fred med sine forfedre. Misbruk ikke hans navn.

  SvaraRadera
 2. På Ankdammsgatan låg Multikomponent en gång i tiden. Nu bor där en "multikompetent" - eller har jag fattat fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa uppe i början av Framnäsbacken fanns multikomponent
   har handlat där.......

   Radera
 3. Jaa Tobbe:
  Först: ""I veckan begravdes Nelson Mandela, mannen vars kamp för rättvisa till hälften bekostades av oss. Jag hoppas att han inte visste så mycket om debatt­klimatet i Sverige 2013."" Förstår inte riktigt om de två meningarna "hänger ihop" . . rörande debattklimatet i sverige så kan van väl skicka en tanke till salig Nelson Mandela med innehåll ungefär "Det finns inte ett bebattklimat i Sverige utan fastmer ett åsiktsskrikande så fort någon försöker debattera något" Så tendentiöst------

  Sedan: ""Det är naturligt att kollegerna på Expressen är stolta över sitt scoop. Granskningen av fobiska och extrema politiska samhällskrafter är en av de viktigaste en dagstidning kan ägna sig åt.""
  Ja självklart, man borde starta en dagstidning eller i alla fall ta jobb på en sådan och legitimera att man tränger sig in till hederligt arbetande svenskar...
  för jag såg inga andra i sammanställningen, gjorde du, jag anser att de som tog sig för att åka till Föllinge och besöka en dam i hennes (?) kök
  också är "fobiska och extrema politiska samhällskrafter " som borde lagsökas omedelbart.......
  dessutom att gräva i någons soprum eller trädgård efter "bevismaterial" säger mer om "grävmaskinen" än om det man hittar.
  Naturligtvis kan det behöva "grävas" men då kan typ polisen göra jobbet.....
  .Att kalla de som visats i Expressen för "fobiska och extrema politiska samhällskrafter" är en sådan överdrift att man undrar hur samhällsmedvetenheten är hos denna person.....

  Och till sist den person som stigmatiserats och dömts med hjälp av publiksmaken sanrar än i en fair och juste undersökning.
  "Ni känner redan Marie Stensby, Sverigedemokraten från Krokom som hastigt och olustigt fick avgå från samtliga uppdrag inom partiet och dessutom stängdes av från sin tjänst som musiklärare (!) på en kulturskola (!!) i tisdags. Hon hade på olika webbsajter, anonymt, bland annat önskat att ensamkommande flyktingbarn skulle ”svälta ihjäl”."

  Anonymt var det tydligen inte så detta är ju helt fel

  Jag undrar fortfarande i vilket kontext detta "svälta ihjäl" sades....hoppas "drevet" eller den fortsatta utredningen klargör detta......
  Tycker dock synd om Marie eftersom hon "dömts" ohörd, ja förutom i sitt eget kök då.......
  Men som vi/dom säger vi som är korrekta:
  "Alla människor har lika värde"
  tycker dessutom att man skall vissa alla samma värdighet.

  Jag kan inte då jag gör de jämförelser som går att göra känna att så är fallet......

  Och för övrigt: Eftersom detta kan avlyssnas så säger jag att "Detta är inte jag utan någon annan som skrivit" så slipper ni resa!

  SvaraRadera
 4. Saken är den att Mandela inte är begravd än - det sker på söndag den 15:e...

  SvaraRadera
 5. Frändén, är hon ett UFO på riktigt. Jag menar att utstråla som den mest enfaldiga i det sällskapet!! Jag säger bara Helin, Aschberg, Lundell, Kadhammar, Fadakar, Cantwell, Guillou, Lundberg, Mellin, Sandahl....... Det är ta mig tusan ett slags oerhörd antibragd.

  SvaraRadera
 6. jag upptäckte journalismens makt och kasshet i samband med fotbollslandslaget. Anders Svensson hade varit hjälte i VM året innan. Nu hade en handfull journalister beslutat att Svensson skulle ut till förmån för en yngre spelare. Svensk sportjournalistkår styrs av en handfull personer med tillgång till de stora rikstäckande megafonerna. Dessa genomförde mobbningskampanjer mot Svensson. Jag tror t.o.m AB sålde "bort-med-anders"-nålar.Jag tänkte "vilket skämt, ingen kan ju lyssna på det här.." vilken missbedömning. Det spelade ingen roll att svensson var bland de bättre i laget, hade bäst passningsprocent etc. En attityd var skapad, det kunde räcka med en enda felpass från svensson och buropen kom. I en landskamp så buades det varenda gång svensson fick bollen. Medspelare, de som bor utomlands och ej indoktrinerats, var så upprörda över detta att dom ville gå av plan i protest. Förbundskaptenen hindrade dom. Detta blev en klocka för journalisterna och mobbningen avtog. Kritik viftades bort med "ja ja, varför bråka, det är ju bara sport". Det var i SVTdebatt och jag minns tränaren tragero säga "men se bort från idrotten, tänk på samhället i stort om journalister är såhär inom andra områden också" varpå janne josefsson stressat skrek "nu gäller det bara sportjournalistik!!". Det är tydligt att opositionella röster behövs för journalister klarar inte sätta fram fakta. Jag minns med fasa en sverigesRadio-journalist jag mötte på södermalm där jag bor. Han blev oerhört begeistrad när jag berättade att jag bott i berlin i två år. Trots att samtalet handlade om annar drog han in det på politik och jag har aldrig mött nån mer vänster.

  Frändén har bevakat fotboll för AB. Man har skickat henne till barcelona stup i ett för att jaga citat av zlatan. Det funkade sällan och istället berättade hon vad spansk press skrev om spansk fotboll och zlatan. Det gav faktiskt friskt syre till svensk annars helt inavlade och likriktade sportjournalistik. Det var en frisk fläkt att läsa innantill i Marca. Hursomhelst.. sedan blev frändén expert under halvtidspauserna i SVTs sändningar från fotbolls-VM. Att hon inte spelat fotboll själv gjorde inget. Hon hade ju läst spanska tidningar i svensk tv. Jag minns en kompis som gillade vad han såg, han sa "skitsamma, hon är snygg, ler och är glad och det ser jag hellre i paus än nån analys om spelet". All respekt för den hållningen, jag håller med. Vill bara visa nivån på sportjournalismen här. Frändén beärades för sina insatser en plats i på spåret också. Där visade det sig att hon snappat upp en del om FC Barcelona men svensk klubblagsfotboll kunde hon ingenting om. Hon hade visst hört talas om Brage haha. Det är bara fotboll. Men frändén får nu alltså skriva, ja vadå?, i Aftonbladet? Med den meritlistan, toppad med denna krönika om mandela, är det väl iofs ett logiskt steg att bli nåt i stil med aftonbladets integrationsexpert. Illa!! Stackars sverige.

  Tack för ordet. Kämpa tobbe!

  SvaraRadera
 7. Hon måste väl ha sagt dummare saker än så? Det är mycket möjligt att du har rätt i att hon är korkad, men just det där är ju uppenbart bara en ganska harmlös, om än tråkig skämtsamhet.

  SvaraRadera