lördag 14 december 2013

Dagens hyckleri: Expressenjournalister mår dåligt


"Man måste förstå att om man går upp på en redaktion och hotar om att någon ska sluta skriva, så är det ett hot mot demokratin. Det är inte så man ska hantera åsiktsskillnader i ett demokratiskt samhälle."

Ja, även journalistförbundets ordförande
bor på Södermalm

Detta säger journalistförbudets ordförande Jonas Nordling, med anledning av att Expressens lokaler i Göteborg har fått ett besök av Swedish Defence Leagues Kamil Ryba. Han uttalade sig hotfullt och kastade ett ägg.

Nej, vi trodde inte heller att det var så en demokratisk debatt skulle föras, men nu har Expressen genomfört ett paradigmskifte, där den som inte gör något mer än att lämna en kommentar på en misshaglig nyhetssida skall hängas ut och besökas i hemmet. Det, om något, är ett hot mot demokratin, som i och för sig varit satt på undantag i Sverige en längre tid. Jag har alltid förkastat hot mot journalister, men vad trodde ni skulle hända när ni trappade upp konflikten? Om Jim Olsson kan letas upp i hemmet och hängas ut, kan självklart vilken journalist som helst också letas upp. Varför är det fantastiskt fint att Expressens Jimmy Fredriksson ställer folk till svars i deras hem, men fruktansvärt om någon besöker er egen redaktion?

Jeanette Gustafsdotter med
andra välkända demokratihatare

Hyckleriet fortsätter även från Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna, och bosatt en tvärgata bort från Jonas Nordling på Södermalm:

"Spontant blir jag oerhört upprörd och arg. Det här gör mig ännu mer övertygad om att vi måste fortsätta granska de här fenomenen. Det är ett väldigt långt steg från att publicera något till att fysiskt komma in på en redaktion och hota någon. Det här är ett väldigt tydligt hot."

Men Jeanette, nu var det ju inte så att ni bara "publicerade något". Ni kom fysiskt till människors hem, filmade dem och la upp det på era sidor, som läses av miljoner. Det är ett oerhört mycket större hot än vad Kamil Ryba presenterade, särskilt som de personer ni hängt ut i många fall redan har förlorat sina arbeten och blivit hotade.

Hennes granne Jonas Nordlings självömkan och grandiosa självbild visas ännu en gång:

"Det är viktigt att polisen tar det här på allvar, att man visar att man står upp för journalistiken."

Om ni med "journalistik" menar kartläggning och trakasserier mot vanliga människor, med hjälp av vänsterextrema våldsorganisationer, ser jag inte varför någon normal människa skulle vilja stå upp för den. GTs Frida Boisen använder samma tema, men får till och med in "det fria ordet":

"Hot mot GT:s redaktion och våra journalister är självklart helt oacceptabelt och är i förlängningen ett hot mot demokratin och det fria ordet." 

Frida Boisen

Chefredaktör Thomas Mattssons nonsens om att det inte skulle handla om åsiktsregistrering fortsätter:

"Det är trams, men kanske just en sådan lögn som utlöser exempelvis hotet i Göteborg. Jag förstår att vissa krafter vill sprida myter, men varför skulle en nyhetsredaktion vilja sammanställa vad tusentals människor tycker? Våra medarbetare har fokuserat på den lilla, lilla grupp som är centrala i näthatandet - kom ihåg att exempelvis hets mot folkgrupp är olagligt även på Internet.

Det finns cirka 55 000 användarkonton att förhålla sig till här och Expressen har avslöjat endast ett 15-tal personer, och det med samma självklarhet som vi och alla andra medier skulle försöka granska den lilla, lilla grupp som skulle vara tongivande om cirka 55 000 maskerade människor marscherade genom Stockholm med samma texter på sina plakat som det som nu står på dessa hatsajter."

Man kan verkligen undra varför en nyhetsredaktion vill kartlägga 55 000 nätkommentatorer, men i Sverige är det inte helt förvånande. Resten av resonemanget berör någonting intressant, som jag inte sett någon reagera inför, nämligen hur urvalet har gått till. Ur dessa 55 000 personer har Expressen valt att hänga ut just 15 personer. Vem har rätt att göra det urvalet? Varför skulle inte person 16 och 17 förlora sina arbeten och hotas? Jag är helt övertygad om att det bland dessa 55 000 fanns en hel del socialdemokrater och moderater, men ändå blev endast sverigedemokrater uthängda. Nej, Thomas Mattsson, det är helt uppenbart att det handlar om åsikter och inte några storslagna principer.

Det är ni medier som ständigt har trappat upp dessa motsättningar och den polarisering som ni nu beklagar, när den drabbar er själva. Trodde ni att år av förtiganden, lögner och svartmålning bara skulle passera, utan följdverkningar? När ni nu tagit ännu ett steg, genom uthängning och hembesök, kommer upprörda människor givetvis få tanken att även journalister kan besökas. Det är inte en utveckling jag vill se, men det är ni själva som skapat den. Nästa gång kanske det inte blir ett ägg, utan en tankbil fullastad med gödningsmedel. Är det verkligen ett samhälle vi vill ha?

Expressen
17 kommentarer:

 1. Du skriver så oerhört gripande. Man häpnar inför hur klarsynt du är o vilka genomtänkta kommentarer du ger. Ja, hallelujah! Det är klockrent, som man säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant så. Tobbe är onekligen en riktigt god, ansvarsfull och smart individ. Jag tycker mycket om honom.

   Hans texter lever ett sådant eget liv så jag brukar glömma bort honom som tänkaren bakom texten. För mig är det som det vanliga folket tar till orda på ett skarpsynt sätt och verkligen för fram det fullständiga moraliska förfall svenska journalister har inom sig och skapar i samhället.

   Radera
  2. Tack alla kära läsare, här och under andra inlägg! Som ni vet så suger jag åt mig alla dessa snälla kommentarer och de sporrar mig att fortsätta...

   Radera
  3. Fortsätt i samma still Tobbe, du har en fin balans i dina kommentarer och en god stilistisk förmåga.

   Radera
  4. kan bara hålla med föregående talare

   Radera
  5. jag säger som äggskallen,dom (expressen) får skylla sej själva.
   Dom har säkerligen många "Breivikare" efter sej redan

   Radera
 2. Det känns meningslöst att debattera med vänstermänniskor så åt helvete med demokratin och låt oss gå tillbaka till tillståndet när neanertalarna styrde verkligheten .

  SvaraRadera
 3. Instämmer i denna klarsynta, välformulerade artikel!

  Vill tillägga att
  efter att ha läst Kamil Rybas egna förklaringar på Exponerat, framstår han som en ärlig person som blev upprörd och genomförde sin protestaktion.
  MEN
  SDL är en sionistisk organisation. Även om Kamil Ryba hatar kommunister pga av sin familjebakgrund, är han förd bakom ljuset och går deras ärenden.

  Vem tjänar på hans aktion?
  - Det gör de onda som begått detta fasanfulla övergrepp mot oskyldiga svenskar.
  Nu framställer journalisterna sig som oskyldiga offer och alla slöläsare tar in det i sin grumliga verklighetsuppfattning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kanske inte Kamil Ryba ägnar sig åt att dela in personer och organisationer efter "sionistiska" eller inte.

   Radera
 4. det enda som denna häxjakt på oliktänkande kommer att leda till är att folk radikaliseras till att inte bara ta i mot skit utan till slut faktiskt kommer att slå tillbaka och det kommer inte bli så trevligt

  SvaraRadera
 5. "Det är viktigt att polisen tar det här på allvar, att man visar att man står upp för journalistiken." I vanliga fall brukar de spotta på polisen, som i REVA-fallet t.ex, men så fort minsta lilla händer dem själva så ropar man på hjälp från polisen. Det finns inga gränser för hyckleriet bland "våra" journalister.

  SvaraRadera
 6. Och jag som råkade säga negerboll i dag. Hujedamej nu blev jag nervös tänk om jag får oväntat besök. Ok bjuder på Gevalia då. MVH Stefan

  SvaraRadera
 7. Idag, lördag, är det fest! Tre långa och, som alltid, begåvade inlägg av Tobbe. Ikväll kommer vinet att smaka bättre än någonsin!

  SvaraRadera
 8. Det finns en stor felaktighet i Expressens uttalande. Kamil har INTE uttalat hot gällande någon kniv. Ordet kniv är taget ur luften & det Expressen ägnar sig åt är rent förtal. Där har ni PK-media i ett nötskal kära vänner.

  mvh
  barre

  SvaraRadera
 9. Klockren logik Tobbe! Som man sår får man skörda.

  SvaraRadera
 10. Mycket bra formulerat. PK-journalister anser verkligen att de har egna regler för att de är bättre än oss.

  SvaraRadera
 11. Det borde vara möjligt att åtala Mattsson för detta! Vilken j... hycklare!

  SvaraRadera