söndag 15 december 2013

"Mediedebattsdrev till förbannelse"
Thomas Mattsson börjar nu tröttna rejält på att folk kritiserar hans senaste aktion, och tycker att det är alldeles för mycket debatt om det, rentav ett drev. Han passar också på att korrigera alla de som trodde att journalistik syftade till att förmedla händelser, ty:

"Journalistiken ska bidra till den renhållningen av det offentliga rummet."

Renhållning betyder i sammanhanget förstås att hålla bort sverigedemokrater och invandringskritik från offentligheten. Nu kan man tycka att Expressen gör ett alldeles utmärkt arbete med att hålla sin tidning ren från kritiska åsikter, men Mattsson har förstås större ambitioner än så. Det är inte bara hans egen tidning som skall hållas ren, utan dessa yttringar skall letas upp och bekämpas, även om de råkar befinna sig i ett kommentarsfält på en ideell nyhetssida. Han kan visserligen inte förbjuda samtliga invånare att besöka Avpixlat, men han kan åtminstone försöka bestraffa dem till den grad, att andra tänker sig för.

Expressens uppdrag är nämligen av globala och historiska proportioner. Efter att ha koketterat med att tidningen minsann var emot apartheid, fortsätter Mattsson:

"Det var ett hedervärt ställningstagande i linje med tidningens värdegrund och historiska uppdrag, det så kallade ”ärendet”, som under Andra världskriget slog fast att Expressen skulle motverka nazism, och som än idag förklarar varför vår publicistiska idé stadgar att Expressen ska bekämpa ”främlingsfientlighet”."

Även jag sätter alltid "främlingsfientlighet" inom citationstecken, eftersom det aldrig handlar om fientlighet mot främlingar, men någon sådan insikt har troligen inte Mattsson. Det var inte särskilt originellt eller modigt att motverka nazism 1944, men det är tydligen skälet till att en Jim Olsson i Västra Frölunda idag skall hängas ut. Vi bjuds sedan på den ogenerade dubbelmoral och självömkan som endast journalister kan uppbåda:

"Att den rasistiska rörelsen nu slår tillbaka med massmejl till redaktionen, spammar Twitter med ”mediekritiska” inlägg från anonyma konton, samlar in pengar till ett enskilt åtal riktat mot mig, uppmanar annonsörer att sluta köpa reklamplats i Expressen, kartlägger våra journalisters bostadsadresser, utlovar så kallade hembesök hos mig och namngivna medarbetare, mordhotar oss och ljuger om att Expressen har byggt upp ett ”åsiktsregister”… ja, allt detta kan man möjligen förvänta sig från folk som inte respekterar demokratiska värderingar."

Som vanligt innebär alltså demokrati att Thomas Mattsson får göra vad han vill, medan det blir ett fruktansvärt hot mot demokratin om han får tillbaka med samma mynt. Det bisarra är ju att mejl till redaktionen, mediekritiska inlägg, en pengainsamling för en rättslig prövning och uppmaning till annonsörsbojkott väl faller inom den demokratiska ramen. Hot mot journalister är naturligtvis mindre demokratiskt, men denna upptrappning är Expressen själva skyldiga till. De gör sig också skyldiga till en tämligen asymmetrisk krigföring, då en vanlig människa, även den som kommenterar på Twitter, knappast har någonting att sätta emot en tidning med en miljonupplaga och enorma ekonomiska resurser.

Mattsson fortsätter också att fnysa bort allt tal om "åsiktsregister". Men vad skall man då kalla en kartläggning av 55 000 personers yttranden? Det var ju inte deras inkomst, kön eller etnicitet som kartlades, utan just deras åsikt. Nu går det givetvis inte att få tag på de som låter åsikterna stanna i huvudet, varför man får begränsa sig till de som har satt sina tankar på pränt, men om Thomas Mattsson kunde läsa tankar skulle han naturligtvis helst hängt ut även de som endast tänkt fel. Han brukar också försvara sig med att man faktiskt bara hängt ut de som varit mest aktiva, men just detta urval gör ju saken än värre. Som en gud har Mattsson valt ut att just 15 personer skall få sina liv förstörda. Även person nummer 20 lär ju ha varit tämligen aktiv i kommentarsfälten, så varför får denne vara ifred? Fanns det verkligen inga socialdemokrater eller moderater bland de 55 000 personerna, eftersom endast sverigedemokrater hängdes ut?

Expressen
4 kommentarer:

 1. Finns det några människor som mera hängivet sysslar med att smutsa ner det mentala offentliga rummet än just journalisterna på en svensk kvällstidning? En sådan tidning kunde tidigare motiveras utifrån behovet av sådana uppdaterade nyheter, som inte kommit med i morgontidningen. Idag finns inte detta behov eftersom morgontidningarna kontinuerligt uppdaterar sina nyheter. Och därför har denna slaskpress övergått till lögner, skvaller, förföljelser och lättporr. Detta vet ju alla om. Det blir därför mer än patetiskt när Thomas Mattsson förklarar att kvällstidningens uppgift är att hålla rent i det offentliga rummet. Det är ju de som smutsar ner.
  /SB

  SvaraRadera
 2. Indicier på att denna Expressenkampanj (uthängningarna) slagit fel: inga märkbara delningar på Facebook och Twitter, även "neutrala" bloggare är kritiska, ja bildat folk i gemen har inget till övers för Thomas Mattsson och Expressen idag. Det är min ovetenskapliga översikt av det hela.

  Epic fail, Expressen. Nu kommer efterräkningen. I form av tappad goodwill mm (som rättegångar; oavsett utgången kommer rättsprocesser i sig att behålla fokus på detta Expressennederlag). -- Ingen inom internethögern kommer t.ex att frivilligt länka till Expressen längre, inte ens för att visa "senaste dumt". Expressen kommer att sakta tyna bort nu. Den kommer att helt ignoreras av folk som som räknas.

  Expressen har försökt sig på en Ardenneroffensiv och bränt upp värdefullt krut = spelat bort den lilla cred man hade kvar.

  SvaraRadera
 3. Mattsson kommer att få förklara sig inför domstol. Hoppas det kommer att vara nåt som han får ägna lång tid åt att förbereda. Nu har han lekt polis, åklagare och domare ett tag så erfarenheten finns där.

  SvaraRadera
 4. Mattson uppträder som en äkta, smutsig fascist.Det är tragiskt. Hur kan en sådan nolla vare chef på någon tidning?

  SvaraRadera