tisdag 14 januari 2014

"Vi kan ha välfärd - och invandring"


Bilden som illustrerar Karin Petterssons ledare.
Tydligare kan man nog inte visa hur liberaler
föreställer sig att invandringskritiker ser världen. 

Rubriken är vad Karin Pettersson vill hävda i dagens Aftonbladet. Det blir dock inte mer sant för att det står på tidningens ledarsida, snarare tvärtom, särskilt som initierade ekonomer ständigt hävdar motsatsen, vilket i och för sig den reflekterande vanliga människan också förstår. Skall man ha en invandring av dagens omfattning, krävs det att denna tillströmning försörjer sig själv, annars går det inte ihop. Föga förvånande nöjer sig Karin Pettersson att helt enkelt slå fast rubrikens budskap, samt bygga ett helt inlägg på det, utan att presentera något som helst resonemang för att bygga upp detta. Följaktligen kan hon också slänga fram nedanstående två meningar, helt utan sammanhang:

"Samtidigt har vi haft en generös flykting­invandring. Det har ­varit bra för Sverige."

I de flesta andra frågor skulle man behövt utveckla och styrka resonemanget, men det behövs aldrig på detta område. Dock gör Pettersson ett litet försök till underbyggande, genom att referera till en liberal drömmare:

"Boken ”Invandrare – vi behöver dem”, kom nyss på svenska. I den går den brittiske ekonomen och skribenten Philippe Legrain ­igenom de ekonomiska ­argumenten för migration. Hans slutsats är entydig. Det finns ingen konflikt mellan välfärd och invandring – tvärtom är öppna samhällen rikare."


Philippe Legrain

Att kalla Legrains alster för "slutsats" är en väl generös beskrivning. När jag sågade ett inlägg från honom i november skrev jag:

"Idag bjuder tidningen på ett inlägg av en brittisk ekonom vid namn Philippe Legrain, vars specialitet tydligen är globalisering och migration. Vi kan nog utgå från att vi har att göra med en fullfjädrad liberal, särskilt som hans bästsäljare bär den djuplodande titeln "Immigrants. Your country needs them", som även kommer att ges ut i Sverige av den suspekta tankesmedjan Fores. Legrains artikel är helt uppbyggd av önsketänkande och rent principiella drömmar och där argumentationen inte håller för någon närmare granskning eller kontakt med verkligheten. Som pricken över i har DN gett inlägget den idiotiska rubriken "Migrationen har större kraft än ett järnrör", givetvis illustrerat med en bild på Erik Almqvist, med järnrör, vilket inte har någonting som helst med artikelns innehåll att göra."

Överhuvudtaget verkar Legrains argumentation utgöras av en salig liberal blandning av globalisering, dynamik, finansiella centrum och Silicon Valley. Jag kommenterade även:

"Nu handlar ju inte Sveriges invandring om polska rörmokare, för att inte tala om brittiska bankmän. Vi attraherar varken högkvalificerad eller lågkvalificerad arbetskraft. Sverige har framför allt en enorm flyktinginvandring och är attraktivt främst genom våra generösa asylregler. Att sedan tala om Silicon Valley blir helt absurt, när vi här snarare har att göra med en ren ödeläggelse från Malmö till Sorsele. Även London är ett bisarrt exempel, då det knappast är invandring från Afrika och Mellanöstern som gjort staden till ett finansiellt centrum."

Legrains liberala önsketänkande och, ärligt talat, rent flum, är alltså hela grunden för Petterssons inlägg. Hon fortsätter:

"När EU skulle utvidgas 2004 ­varnade Göran Persson för social turism. Någon som noterat om en polsk mass­invasion vält den svenska välfärdsstaten de senaste åren?"

Nej, någon sådan har vi inte noterat, men heller aldrig varit oroliga för. Ett antal hantverkare från EU är en västanfläkt jämfört med den invasion vi faktiskt har, nämligen av mycket lågutbildade från mycket främmande kulturer. Just polska migranter spelar en viktig roll i Petterssons resonemang, trots att det aldrig är den invandringen vi talar om:

"Strax före jul gjorde ­liberala tidskriften The Economist en ­genomgång av vad som ­faktiskt har hänt i Storbritannien ­sedan 2004. ­Netto­bidraget till den brittiska ekonomin är stort från de polska migranterna. De har räddat Storbritannien från ännu större nedskärningar i välfärden.
Ändå fortsätter konservativa brittiska politiker med sin skrämselpropaganda.


Varför är det så förtvivlat svårt att förstå att det är den retoriken – inte polska migranter – som hotar Europa?"

Självklart hotar inte polacker Europa, eftersom de är européer. Lika självklart är det att polacker som åker till Storbritannien just för att arbeta innebär ett ekonomiskt tillskott, åtminstone i den mån de inte tar arbeten från infödda arbetare. Det finns dock ingen ekonom i världen som skulle hävda att Sveriges flyktinginvandring ger ett sådant tillskott. Det förblir en förlustaffär, och då talar vi ändå om de direkta ekonomiska kostnaderna, som bleknar i jämförelse med de mer långsiktiga sociala och kulturella följderna. Mot slutet övergår ledarkrönikan, trots att den skall vara vänster, till rent liberala fantasier:

Karin Pettersson

"Min egen övertygelse är att människor har rätt till rörlighet och att politikens uppgift är att steg för steg skapa en öppnare värld. Den fria rörligheten inom EU är ett steg i rätt riktning, att släppa in fler medlemsländer i EU kan bli ännu ett."

Ovanstående tomma fraser följs av den lika liberala hållningen att man är för allt som gör en god, även om de olika komponenterna står i direkt motsättning till varandra:

"Det är också vår moraliska skyldighet att alla, som lever i Sverige, får rätt till vård och utbildning. Människor från andra länder ska ha rätt att söka jobb här. Och det behövs lagliga ­vägar in i Europa för människor som flyr undan krig.
Inget av detta hotar ­någons rättigheter. Däremot bygger det Sverige starkare."

Detta hör vi ständigt, men jag vill fortfarande få veta exakt på vilket sätt en enorm invandring från Afrika och Mellanöstern gör oss starkare. Karin Pettersson skulle också gärna få förklara hur hon löser kombinationen allas rätt till Sverige med allas rätt till vård och utbildning.


22 kommentarer:

 1. Människan är komplett galen.

  SvaraRadera
 2. Ska det krävas ett inbördeskrig för att dessa
  idioter ska vakna och se verkligheten för vad den
  är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hjälper inte. Det skulle främlingsfientliga, xenofober, rasister, högerextremister, extrema d:o och antagligen även riksdagspartiet Sverigedemokraterna få skulden för

   Radera
 3. Tobbe
  Din kommentar angående bilden säger allt om vad som rör sig i huvudet på dessa människor. Men hon är ju söt.
  /Gunnar B

  SvaraRadera
 4. Det är ju helt enkelt inte klokt vilka flumskallar de har på Aftonbladet, den ena värre än den andre när det gäller bristen på verklighetsförankring,
  fakta och enkel logik. Att som Karin Pettersson bara plocka ut en liten, liten del av verkligheten (arbetande polacker) och försöka få det att framstå
  som hela sanningen är ett så billigt propagandaknep att man blir genererad å hennes vägnar. Det är bara att sticka ut huvudet genom fönstret för att
  se vilken typ av massinvandring och "kulturberikning" det rör sig om: Hucklen, niqaber, muslimska skäggatomtar och svarta dominerar stadsbilden alltmera och i ett rasande tempo. Så ser inte polacker ut!

  Påståendet att människor från andra länder har rätt att söka jobb här men ytterst sällan får något p.g.a. att det inte ens finns jobb till svenskar och
  att deras rätt till vård skulle göra Sverige starkare är rent snömos. Det krävs en flummig journalist från Aftonbladet för att komma fram till en sådan slutsats.

  Den största andelen av invandrarna är lågutbildade, outbildade och analfabeter och det är helt surrealistiskt att tro att de kommer till vår för dem helt
  främmande kultur p.g.a. av intresse för våra samhällen och vår kultur och vilja bli integrerade svenskar. Det är enbart det svenska medborgarskapet och tillgång till alla bidrag som intresserar majoriteten av dem och det kan man kanske inte klandra dem för. Sverige är en guldgruva för både lycksökare och kriminella, men hur länge till...?

  Karin Petterssons "Goddag yxskaft"-kommentarer är en grov underskattning av läsarnas intelligenskvot och förmåga att tänka själva och dra egna slutsatser.
  Inte undra på att Aftonbladet gräver sin egen grav och dom har sällskap ner i avgrunden tillsammans med Expressen.

  Stig

  SvaraRadera
 5. Tobbe du är så jävla bra.

  Bigitta Olsson. Cecilia malmström. Erik Ullenhag. Jasenko Selimovic. Carl B Hamilton. Maria arnholm. Föredettingarna bengt Westerberg och lars Leijonborg. För all del jan björklund, även om han är ok då och då. Ändock - det är inte direkt konstigt att fp är så små. Det blå miljöpartiet mer eller mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så grundades också MP av före detta FPU (kallas Liberala UngdomsFörbundet, LUF numera) -ordföranden Per Gahrton.
   /Andreas

   Radera
 6. Gosedjuren på bilden vore nog att föredra jämfört med vad man kan se på LiveLeak från Syrien

  SvaraRadera
 7. Karin Pettersson slåss mot en 'straw man', men det låtsas hon inte om

  SvaraRadera
 8. "Det är också vår moraliska skyldighet att alla, som lever i Sverige, får rätt till vård och utbildning. Människor från andra länder ska ha rätt att söka jobb här. Och det behövs lagliga ­vägar in i Europa för människor som flyr undan krig. Inget av detta hotar ­någons rättigheter. Däremot bygger det Sverige starkare."

  Om det utbryter oroligheter i Indien och Kina, är det då Europas, och i synnerhet Sveriges, skyldighet och moraliska ansvar att erbjuda PUT till samtliga drygt 2,5 miljarder indier och kineser? Borde inte till och med de mest "godhjärtade" förstå att detta resonemang är fullständigt sinnessjukt? Detta säger jag inte på grund av att jag skulle ha en "brun" människosyn eller en förkärlek till ridstövlar, utan enbart därför att jag tycker mig kunna föra ett logiskt resonemang om vad detta skulle innebära för Sverige och Europa.

  Oscar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver inte ens vara så drastisk. Det räcker med exemplet Sydsudan och det pågående inbördeskriget där; även om de lämnade de långa käpparna hemma..
   http://www.youtube.com/watch?v=ddPB8bg0RjY

   Radera
 9. Lysande som vanligt.
  Alltid ett sant nöje att läsa din blogg.
  Tack!
  PA, Luleå

  SvaraRadera
 10. Jag som rest mycket i östra Europa och i övriga Europa (så kallade välfärdsstater) kan sammanfatta mina intryck.

  Östra Europa har system där man tydligen gör rätt för sig eller lever på en mycket låg existensminimum.
  Västra Europa har system där man kan leva med hög standard på bidrag, alltså utan att göra rätt för sig.
  Så det är inte konstigt att östra Europa inte har några muslimer. De söker sig till länder där de mår bäst.

  SvaraRadera
 11. Svar på tal idag på Expressens ledarsida: http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vanstern-i-armkrok-med-ultraliberaler/

  SvaraRadera
 12. "Migrationen har större kraft än ett järnrör"

  Haha, jag började skratta så att min sambo hoppade till när jag läste det. Ibland undrar jag om inte dessa liberaler är komplett galna på riktigt.

  Tänk hur de ser på oss. I deras huvuden är vi invandringskritiker livrädda för allting som finns utanför Sveriges gränser. Allting bortom dessa är en hotfull, mörk dimma.

  Om min erfarenhet är något att gå efter så är det snarare så att utlandssvenskar i större utsträckning är invandringskritiska. Jag har själv spenderat ungefär fem år i andra länder och bland de svenskar jag träffat utomlands så har påtagligt många varit SD-väljare, och detta så tidigt som 2006-2007.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är en lysande liknelse. Man tar något (som i det sammahang man syftar på) ska uppfattas som ett vapen, och jämför det sedan med migration och kommer fram till att migrationen är mycket skadligare(?)
   /Andreas

   Radera
 13. Jag vill se dig i riksdagen, efter valet!
  Du gör ett fantastiskt jobb, fortsätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr finns det inga partier som släpper in någon med Tobbes åsikter. Han hade nog råkat ut för nolltolerans inom SD om han t ex försvarar FN eller Vlaams Belang. Så i så fall får han bilda eget parti.
   /Andreas

   Radera
  2. Hej Kanchana och Andreas! Tja, vi får väl se vad som kan hända framöver....än så länge så nöjer jag mig med att debattera...

   Radera
  3. @ Andreas: Varför skulle nolltoleransen vara ett hinder för Tobbe? Den avser väl rasism?

   Radera
 14. När väntas opinionssiffror för Front National inför EU-valet? Ser fram emot det, Hollandes lär väl bli än lägre nu efter "skandalen" (ursäkta off topic)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag återkommer med det, när jag ser några...de har legat stilla ett tag...

   Radera