onsdag 4 juni 2014

Även denna dag jämförs SDU med nazister
På ledarsidan i dagens DN bjuder tidningens Erik Helmerson på det vanliga nonsens, som vi sedan länge är vana vid, under den redan utslitna rubriken "Flera nyanser av brunt". Det blir en skopa till Avpixlat, och en till SDU, och då i synnerhet deras senaste film. Föga förvånande ser Helmerson likheter med 1930-talets Tyskland, den enda referens som obildade personer gör, eftersom de enbart inhämtar sin kunskap från amerikanska filmer och sina egna tidningar. Fesligt nog är Helmerson egentligen just filmskribent.

"SDU har efter EU-valet producerat en film som är nedlusad av ren naziestetik; bara titeln, ”Salute to the European youth” ger obehagliga associationer. I filmen paraderar, till stegrande svulstig musik, unga människor som på olika språk talar om att älska och försvara nationen: 'Europa tillhör oss'."

Någon gång skulle jag vilja se en av dessa människor i detalj redogöra för likheterna mellan SDUs film och de som producerades i Nazityskland, både avseende innehåll och formspråk. Det räcker inte att säga att den är svartvit och att en person talar tyska. Själv tycker jag nämligen inte att den påminner särskilt mycket om 1930-talets propagandafilmer. Adolf Hitler talade aldrig, så vitt jag vet, om den europeiska ungdomen, varför det är obegripligt varför redan titeln ger vår filmskribent "obehagliga associationer". SDUs filmklipp bjuder också på, vilket ingen verkar notera, en hel del mångfald, med olika språk och personer av olika härkomst. Jag lyckas inte heller upptäcka någon som "paraderar".

Hur vill Erik Helmerson då bevisa sin tes? Vilka nazityska propagandafilmer är det uppenbart att SDU inspirerats av? Nej, naturligtvis refererar han till en amerikansk musikalfilm:

"Ett tips är att jämföra SDU-filmen med den berömda scenen i ”Cabaret” från 1972. Där ställer sig nazister upp, en och en, och sjunger en isande sång medan musiken eskalerar i bakgrunden."

Istället för att jämföra med en tysk propagandafilm, refererar han alltså till vad vi kan kalla en amerikansk propagandafilm, om en fiktiv händelse. Det mest komiska är dock att de två filmerna som vi uppmanas att jämföra inte alls påminner om varandra. Jämför gärna själva:

I en journalists värld är alltså europeiska ungdomar som talar om EU och nationellt självbestämmande samma sak som hollywoodnazister som sjunger en sång om naturen. Det är inte första gången man inte bara jämför sverigedemokrater med nazister, utan dessutom hänvisar till spelfilmens värld. För ett tag sedan fick jag några upprörda kommentarer från en kvinna på denna blogg, som avslutade med:

"Jag lämnar dig och dina åsikter nu, men vill avsluta med att ge dig och dina läsare ett filmtips: Sophie Scholl. Se den! Helt ruggigt otäck för detta har hänt. Människor gjorde detta. Aningslösa människor, som trodde de var goda hängde på och lät det ske. Vi i Sverige är samma människor som dem, vi har samma hjärnor och är kapabla till samma saker! Sophies slutord innan hon avrättades: "Vad vi har skrivit det tycker ju ni alla andra också, ni har bara inte modet att säga det!". Och vad vill jag säga med det? Civilkurage, Tobbe! För helvete."

Sophie Scholl var en student i München, som ingick i vad som kallades "Den vita rosen". De delade ut flygblad mot regimen, men blev till slut avslöjade och avrättades 1943. Det är inte bara referensen som är absurd, utan även att det är sverigedemokrater som skulle vara "aningslösa människor, som trodde de var goda hängde på och lät det ske".

Mitt inlägg handlade om en paneldiskussion om "ras" och "vithet", med ett antal "rasifierade" personer och var alltså på sätt och vis ett ställningstagande mot deras rasfixering. Mitt inlägg hade mycket lite med München 1944 att göra och som ni kan se är kvinnans övriga kommentarer märkliga.

10 kommentarer:

 1. Hon verkar vara allvarligt störd. Sophie och Hans Scholl - samt en del fler - var ju just de som försvarade friheten!

  SvaraRadera
 2. Tydligen har man efter EU valet blivit både rasist och nazist,om man önskar stoppa eller åtminstående minska värdens näst högsta våldtäktstatistik och EUs snabbaste ökning av brutala rån mot äldre och handikkade genom en bättre polis och restrektivare invandring fler utvisningar av brottslingar så får media kalla mig vad dom önskar.Att bli kallad rasist eller nazist var tidigare något som kunde göra folk både ledsna och upprörda,idag är det ingen som bryr sig.Men förlorarna som tydligen saknar argument för att stödja 6300 våldtäkter 17/dag får tramsa hur mycket dom vill.

  SvaraRadera
 3. Debatten kring migrationen är helt kvävd. Det ger SD möjligheten att säga det alla tänker. MEN SD har helt andra grunder för sin kritik än folk i allmänhet. Folk undrar - har vi tillräckliga bostäder och jobb att erbjuda många invandrare? SD ställer dessa frågor för det är dom andra inte tillräckligt ansvariga för. Men SD är empatilösa och gillar helt enkelt inte folk med utländsk härkomst(av kulturella skäl..då tar dom upp våldtäkter och sånt för att förklara mendet är ögontjäneri för det gäller generellt). SD har i längden inga svar. Om nåt annat parti började ställa frågorna hade SD tappat och snart börjat jollra om dumheter igen. Debatten är problem nr1. Vänstern, som ju aldrig kunnat tänka (romson, sahlin, fridolin, ohly, sjöstedt, schyman), har satt problemformuleringen. Debatten handlar därmed bara om ifall du som enskild är rasist eller medmänniska. Det är b.e.d.r.ö.v.l.i.g.t. det ger galningar som SD öppet mål att framstå som resonerande och ansvarstagande. Invandrarna kan inte tro sina ögon hur dumma vi är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, vi är nog rätt många som funderar på de långsiktiga följderna av en stor invandring, ur ett kulturellt och samhälleligt perspektiv. Det handlar inte om att ogilla någon, snarare om att vara rationell och fundera på vilken påverkan denna inströmning får på det framtida samhället.

   Sedan upprepar du återigen att SD är galningar, trots att du säger dig vara kritisk mot invandringspolitiken. Det känns lite paradoxalt. Visst kan man kritisera SD för det ena och det andra, men galningar?

   Radera
  2. Anonym4 juni 2014 13:10 Hur tänker du där? Vänstern, som ju aldrig kunnat tänka, får SD att framstå som resonerande och ansvarstagande? Hur galna måste inte de inom Vänstern vara då?
   Som jag alltid brukar säga; när vår politiska och mediala adel har förstört Sverige i grunden, kommer SD, rasisterna och de främlingsfientliga att få skulden för det kaos som uppstår

   Radera
 4. Jag tycker faktiskt att SDU gör hela den Sverigevänliga rörelsen en björntjänst. Inte för att filmen skulle innehålla något konstigt budskap, men dramatiseringen och framförandet känns allt annat än modernt. Det är som nån slags spelfilm. Tramsigt, omoget och korkat formulerat, med tillgjord "mångfald" talad av människor som uppenbarligen inte har de modersmål som används.

  Nej, det här hjälper inte ett skvatt. Det är som gjort för att bli hånat och skymfat i slaskmedia. Vi kan kanske skylla på ungdomligt oförstånd, men det är beklagligt att SDU verkar stå så långt från SD och inte förstå hur de gång på gång skadar moderpartiet.

  Sen måste man faktiskt inte försvara allt som SDU och SD säger, bara för att man sympatiserar med dem. Ibland blir det onödigt sekteristiskt när precis allt sväljs med hull och hår. Internkritik måste finnas i högre grad. Om jag vore JÅ så skulle jag också ta avstånd från den här filmen och nypa SDU i örat.

  SvaraRadera
 5. Den Allians-kopplade propagandasajten DN förnekar sig inte. Dagerlind berättar att det faller på honom att se till, att det inte blir några rejäla övertramp i någon av de rätt många insändare man tar in.
  Direkt kontrar Helmerson med några övertramp som han hittar i kommentarsfälten. Om det är något jag har noll överseende med i dessa sammanhang så är det intellektuell ohederlighet. Helmerson!

  SvaraRadera
 6. Jag minns nog inte så mycket av filmen Cabaret, det var ju rätt länge sen den gick, men jag tolkar nu det filmklipp som visas som att sångarna är EU-eliten och vanligt folk sitter tysta i protest, även om en och annan rycks med av den stämningsfulla sången. På sjuttiotalet gick det ju inte alls att göra den tolkningen

  SvaraRadera
 7. Det har gått för långt inom SD när det råder tveksamhet att man får göra en video som vill förmedla att Europa tillhör Européerna och att Sverige tillhör svenskarna. Jag hävdar bestämt att så är fallet. Allt annat vore självutplåning.

  Kan vi inte ens säga att Sverige tillhör svenskarna inom SD då har det spårat ur fullständig. Jag avvaktar nu SD's ledningens reaktioner på denna video. Är det så att det missgynnar SDU, Kasselstrand eller Hahne i framtiden kommer jag utan minsta tvekan att aldrig mer ge SD mitt stöd. Det är ett löfte.

  SvaraRadera
 8. Vad ska man då anse om de som marscherar genom stan med röda fanor, vad ger det för associationer ?

  SvaraRadera