lördag 20 december 2014

Förvånande klarspråk i DN
Richard Swartz är en av mycket få mediepersoner i Sverige som skriver intelligenta och intressanta alster, ofta med europeiska betraktelser. Dagens inlägg är så korrekt och klarsynt att det man som luttrad svensk förvånas över att det ens får publiceras i etablerad media, även om innehållet är självklarheter för oss oppositionella. Swartz betraktar den svenska situationen och debatten med europeiska ögon:

"Utifrån sedd är den svenska politiska krisen obegriplig. Berättar man om hur begreppen nyfascister och strukturell rasism används blir man knappt trodd."

Krönikan ska förstås läsas i sin helhet, men jag väljer att här lyfta fram några särskilt intressanta avsnitt. Swartz fortsätter med att beskriva en sorts typisk diskussion med någon från kontinenten:

"Européerna förstår bättre när man försöker förklara. Några få statistiska uppgifter brukar räcka: som att Sverige tar emot fler syriska flyktingar än något annat land i Europa. Att Sverige tar emot dubbelt så många flyktingar per capita som något annat OECD-land (världens rikemansklubb). Eller att de utrikes födda står för mer än 40 procent av den långvariga svenska arbetslösheten."

Han sätter sedan fingret på den där typiska officiella självgodheten, där vi minsann ska gå före och visa de andra:

"Fast de finner sig snabbt: ni svenskar tror alltså att ni är bättre än vi. Men varför skulle ni klara av vad vi redan på långt lägre nivåer har stora problem med? Ni verkar autistiskt förälskade i er egen godhet. Men sådant slutar i hyckleri och självbedrägeri. Och SD är det politiska pris ni betalar för att få uppträda som humanitär stormakt. Det är er egen orealistiska invandringspolitik som skapat detta monster."

Låt oss bortse från den idiotiska benämningen "monster", som jag för övrigt tror att få insiktsfulla européer skulle använda. Ytterligare några rader om låsningen följer:

"Ni svenskar överdriver. Ni skulle kunna skära ner er invandring kraftigt, så ta kål på SD och fortfarande vara bäst i klassen. Nej, svarar jag. Att skära ner vad som kallas ”volymer” är tabu. Det vill eller vågar ingen."

Även detta skulle jag säga är ett närmast unikt svenskt fenomen. I länder som Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Frankrike händer det att högerpolitiker gör utspel mot både invandringen och det mångkulturella samhället, men i Sverige har alla etablerade partier så hårt målat in sig hörnet att det idag skulle vara otänkbart. Förhoppningsvis har de förlorat så mycket trovärdighet att de aldrig kommer att bli ett alternativ för den som ser problemen med den förda invandringspolitiken.

Även den kanske mest frustrerande aspekten av Sveriges situation berörs:

"De få européer som verkligen känner Sverige pekar på kontrasten mellan invandringspolitikens exemplariska generositet och den mästrande vägran att diskutera den. Utifrån förefaller den mindre som en sak- och mer som en svensk trosfråga (på löpande räkning). Det noteras att den politiska klassen och medierna vägrat diskutera invandringen i form av antal, siffror och kostnader. Märkligt; ingen annan verksamhet eller budgetpost kan hoppas på ett sådant fribrev. Denna bristande saklighet skulle dessutom ha bidragit till en stark emotionalisering av debatten, ofta hand i hand med grov antiintellektualism och rop på censur och mobbning mot dem som nämnt en siffra eller två."

Denna bisarra hållning känner vi sedan länge igen. De mest antiintellektuella formuleringarna och utspelen brukar komma från vänstern och figurer som Åsa Romson och Rossana Dinamarca, men låt oss inte heller glömma Fredrik Reinfeldts eviga "ni ger er på invandrarna". Richard Swartz avslutning blir en dräpande attack mot det politiska etablissemanget, där han inleder med ett citat från 1800-talsförfattaren Johan Ludvig Runeberg:

" 'Ett dåligt huvud hade han, men hjärtat, det var gott.'
Fast Runeberg i all ära: kanske föredrar svenska politiker Brechts förslag att upplösa folket och välja sig ett nytt."

På sätt och vis är det ju just ett folkutbyte som dessa politiker nu genomför, där vänstern hoppas på ett nytt proletariat och därmed en piggare klasskamp och nya väljare, medan högern ser ett framtida splittrat samhälle som möjligheter till större löneskillnader och ett utbud av hembiträden och trädgårdsmästare.

Som sagt, ingenting i Swartz text är nytt för den med öppna ögon, men att den publiceras i liberala DN är kanske ytterligare ett litet tecken på en islossning i demokraturen.

12 kommentarer:

 1. Denna krönika var bland det bästa jag läst i DN på flera år.
  Jag är uppriktigt sagt förvånad att den överhuvudtaget blev publicerad.

  SvaraRadera
 2. Det finns en stor risk med att delar av etablissemanget nu verkar vakna upp och ta invandringsproblemen på allvar. Risken är att de väljare som börjat fundera på om de etablerade partierna verkligen förstår problemen nu lutar sig tillbaka och tryggt säger att -den svenska demokratin fungerar nog i alla fall-. Jag är övertygad om att vi redan passerat point of no return när det gäller nedmonteringen av välfärdsstaten och att den omvändelse under galgen vi nu ser är ytterligt kortvarig, fram till den 22/3 ungefär. Just nu säger alla partier med någon form av självbevarelsedrift vad som helst de tror väljarna vill höra för att säkra ytterligare en period vid köttgrytorna. Allt handlar om att ta ifrån SD initiativet i invandringsdebatten. Tro inte att vargen plötsligt blivit vegan, tro inte heller att 7-klövern plötsligt stödjer en svensk identitet och kultur. /pllay

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tillhör dock de som tror att all debatt om frågan kommer att gynna SD.

   Radera
  2. det är några år för sent för de sju och media. när SD var ett marginalparti så hade en sån här debatt tagit udden av SD's retorik men nu så bevisar debatten att sd var på rätt spår

   Radera
 3. Det finns ingenting som sägs i DN idag som inte var känt för fem eller tio år sedan. Och Swartz är ju inte precis ny på tidningen. Varför sa han inget tidigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket bra fråga.
   För 10 år sedan var ju faktiskt debatten mycket friare än idag.

   För 1, 2 eller 45 år sedan så hade dock en liknande krönika lett till att man hamnat ute i kylan.

   Radera
 4. Jag läste Swartz inlägg i morse och höll på att sätta morgonkaffet i halsen! Var tvungen att dubbelkolla att det var DN jag läste och inte Avpixlat eller någon annan alternativ media.
  Jag delar din uppfattning Tobbe. Bra att det sker en islossning i debatten. Ju fler kritiska röster som släpps fram desto bättre.

  SvaraRadera
 5. Monster, kanske en hänsyftning på Frankensteins monster. Det är isåfall en slående likhet med massinvandringen, för monstret hade egna behov som skaparen tvingades fylla. En lika ruskig historia ser vi framför ögonen idag, i vår verklighet. /V

  SvaraRadera
 6. Bara lite OT. Läs gärna Herman Lindqvist's senaste krönika på Aftonbladet. Och Tobbe, det skulle vara intressant om du gjorde en analys av den.

  SvaraRadera
 7. Angående Richards hets mot autismdiagnosticerade:

  Att narcissism (självförälskelse) skulle vara avsevärt mer utbrett bland påstådda autister än bland andra är förmodligen en myt. För psykoffer i allmänhet, och dem med autismdiagnos i synnerhet, blir däremot gapet ofta större mellan personens självuppfattning och omgivningens. Ju mer omgivningen hatar personen och kräver att hen ska titta ner i marken och skämmas över att alls finnas till, desto mer provocerande blir det om personen har normalt självförtroende och gillar sig själv ungefär lika mycket som alla andra gillar sig själva. Därav myten om alla narcissistiska autister och andra psykoffer.

  För att svära i kyrkan (d.v.s. tala gott om massinvandring här på bloggen) så är nog myten om psykoffrens narcissism betydligt mindre utbredd bland MENA-invandrare och zigenare än bland vita européer. Eftersom invandrarna i genomsnitt har en mindre hatisk och mer vänskaplig/omhändertagande attityd till psykoffer, så blir gapet mindre mellan deras uppfattning om psykoffret och dennes självuppfattning.

  Och det verkar som att inte ens de invandrare som trots allt tycker riktigt illa om psykoffer brukar gå så långt som att kräva att psykoffret även måste börja hata sig själv. Jämför med psykiatrin, där gott självförtroende ofta ses som ett bevis för bristande sjukdomsinsikt, enligt resonemanget att "om patienten begrep vilket värdelöst jävla skräp han är, så skulle han ju skämmas ögonen ur sig, och knappt våga visa sig".

  Personligen hör jag till de psykoffer som har en till synes oknäckbar övertygelse om att jag sakligt sett är en ganska bra person, fastän samhället har förföljt mig nästan hela mitt vuxna liv. Detta självförtroende medför också mycket riktigt att jag (i jämförelse med genomsnittet av psykoffer) blir extra hatad av vita, samtidigt som många invandrare är extra vänskapliga mot mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir sorgsen över att du känner dig så illa sedd i det svenska samhället. Svenska myndigheter är känslokalla, men jag hoppas att vårdinstanserna fungerar bättre. Men jag kan garantera dig att inte är invandrare och romer bättre på att vårda sina psykiskt sjuka. Inte heller fysiska handikapp och olika utvecklingsstörningar.

   Jag kan inte dra upp alla kunskaper jag har i ämnet, men det är skrämmande att läsa påståendet att de kulturer du nämner anses ta bättre vård om de sina.

   Sköt om dig och tro på dig själv, och säg ifrån till myndigheter som du anser inte respekterar dig! Respekt ska du ha! /V

   Radera
 8. Förstår inte varför politikerna redan för flera år sen när SD precis börjat växa redan då gått ut med att strypa invandringen, typ ett nytt Luciabeslut.... Hade ju varit ett utmärkt läge för Sossarna... Vist hade de tappar amiljömupparna å kommunisterna men jag tror de hade gått fram sjukt mycket, förmodligen även fått SD att mer eller mindre försvinna helt..... Fattar inte igentligen vars de skar sig.... Helt plötsligt så tävlar alla att vara så mycket mot SD som möjligt fast jag är övertygad att de vet att denna utvecklingen är direkt skadlig för landet....

  Men nu tror jag att det är för sent.
  Vist KD kommer med en trevare, likaväl FP.
  Tror de testar vattnet för moderaterna.

  Hur som helst är min uppfattning av SD väljare att de är väldigt patriotiska och stolta över sitt parti.. Inte en chans de överger SD.

  SvaraRadera