lördag 21 februari 2015

Allt fler i UMP vill se allians med Front National
En ny opinionsundersökning av institutet TNS Sofres, publicerad i Le Figaro visar att hälften av det franska högerpartiet UMPs väljare ser positivt på allianser med Front National på lokal nivå. Siffran är tio procentenheter högre än för bara ett år sedan. 43 procent av UMPs väljare vill dessutom se ett samarbete på nationell nivå. Ett sannolikt skäl till denna ökande vilja kan vara resultatet i fyllnadsvalet i Doubs, där UMP fick se sig utslaget av Front National, som vann första omgången. Detta resultat utlyste något av en kris inom UMP, där vissa företrädare uppmanade partiets väljare att rösta på Socialistpartiet PS i andra omgången, medan andra menade att man inte skulle rösta alls.

Front National har de senaste åren skördat stora framgångar. Partiet har fått ett dussin borgmästare valda, vilket alltså kräver över 50 procent i den andra omgången, samt för första gången tagit platser i Senaten, vilket kräver ett visst antal valda lokala företrädare. Dessutom blev FN Frankrikes största parti i Europavalet, det enda franska valet som är proportionerligt.

Den förre presidenten Nicolas Sarkozy (UMP) har nu återinträtt i politiken och vill bli partiets presidentkandidat 2017. Undersökningen visar emellertid att 42 procent av hans tidigare väljare nu överväger att rösta på FN-kandidaten i lokala val.

Fortfarande anser 54 procent att FN utgör en fara för demokratin, men denna siffra har sjunkit från de 70 procent som noterades när Jean-Marie Le Pen kom på andra plats vid presidentvalet 2002.
3 kommentarer:

  1. Den s.k. "högern" i Frankrike har sett sina ledare gett offentliga instruktioner till sina väljare att läga sina röster på Parti Socialiste (!) då lokala dueller mellan PS och FN uppstod eller "triangulaires" mellan PS - FN - UMP...

    SvaraRadera
  2. Det här är betyder väl att fler UMP-röster kommer tillfalla Front National i den andra omgången?

    SvaraRadera
  3. Det bör det göra, och den tendensen såg vi även i fyllnadsvalet i Doubs, där Frontens kandidat uppnådde 48 procent i den andra omgången.

    SvaraRadera