fredag 25 april 2014

Vlaams Belang under press inför EuropavaletInför Europavalet är Front National största parti i Frankrike och PVV i Nederländerna. I Belgien går det dock mindre bra för den tänkta allianspartnern, och bloggens parti i landet, Vlaams Belang. Vid förra Europavalet fick partiet 15,9%, vilket var en nedgång med 7,3% från föregående val, men i dagens opinionsundersökning uppger endast 7,9% att de skulle rösta på partiet i maj.

De Standaard

Nedgången för Vlaams Belang beror huvudsakligen på konkurrensen från det 2001 bildade Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), som idag följaktligen är en måltavla för mycket kritik från Vlaams Belang, då de ser N-VA som falska nationalister.

N-VA kallar sig nationalistiskt, men är mycket EU-vänligt och tänker sig att Belgien automatiskt ska upplösas i ett regionernas Europa, där Flandern alltså ska bli en delstat. I övrigt är partiet mer liberalt och mindre radikalt i invandringsfrågan, även om man har som mål att Flandern framför allt ska ta emot arbetskraftsinvandring.

CD&V är kristdemokrater, Open VLD liberaler och SP.A socialdemokrater.

Valaffischer för N-VA med partiledare Bart De Wever13 kommentarer:

 1. Under press är väl en underdrift. De ser ju ut att vara på väg att helt marginaliseras av det där nya partiet. VB:s förflutna har kanske varit en för stor belastning, vilket gjort att folk vänt sig till det mer moderata och fläckfria partiet. Jag har inte tagit ställning för något av partierna och ser det som positivt att uttalat nationalistiska och invandringskritiska partier går så bra där. Jag tror även att det blir svårt för FN och Wilders att få ihop en grupp i Europaparlamentet. Och hur ska det gå för stackars SD? Pajasen Farage lär ge dem kalla handen och de kommer knappast att vilja offra banden till DF mot att få tillhöra FN och Wilders grupp. Mytbildningen kring SD:s historia verkar hursomhelst frodas även ute i Europa, och det bland partiets potentiella "vänner":

  “One of the founders of the Sweden Democrats used a Nazi salute. These are reasons for me to quit.”

  http://www.europeanvoice.com/article/2014/april/mep-to-quit-because-of-collaboration-with-controversial-parties-/80671.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det finns mycket mytbildning över gränserna, där medierna gärna hjälper till med svartmålning. Jag tror dock att sju partier borde vara möjligt - VB, FN, FPÖ, PVV, SD, Lega Nord och så får vi se vilket ett sjunde kan bli....

   Radera
  2. Jag tror inte att SD vågar associera sig med i Sverige så demoniserade partier. Men om så trots allt skulle ske vore väl Sannfinländarna den troligaste 7:e medlemmen.
   //Andreas

   Radera
  3. Nja, det verkar som att Sannfinländarna känner sig mer hemma bland Dansk Folkeparti och UKIP...och där vill jag inte se SD! Det är Front National som visar vägen!

   Radera
 2. "Jag tror dock att sju partier borde vara möjligt - VB, FN, FPÖ, PVV, SD, Lega Nord och så får vi se vilket ett sjunde kan bli...."

  Det är mycket möjligt att FN och Wilders grupp kommer att stå eller falla med SD, men tror du verkligen att SD är berett att offra banden till DF mot att komma med där? DF har i de skarpaste ordalag varnat SD för att ha samröre med de där partierna. Och DF tävlar nu om att bli Danmarks största parti och möjligen bli ett regeringsbärande parti. Det vore ju rena dårskapen om SD agerar på ett sätt där banden till ett sådant parti kapas. Att sitta fem år som grupplösa i Europaparlamentet är nog i sammanhanget ett pris de är beredda att betala för att undvika det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men varför skulle det vara så viktigt att ha band med just DF, att man därför ska kapa alla andra band? Front National är ju ett tio gånger större parti...

   Radera
 3. "Men varför skulle det vara så viktigt att ha band med just DF, att man därför ska kapa alla andra band?"

  Därför att DF är det mest framgångsrika "högerpopulistiska" parti som funnits i Europa. De har lyckats att vrida nästan hela det politiska landskapet i Danmark i invandringsrestriktiv riktning; den nuvarande sosseledda regeringen har t ex lovat att stå upp för den strama invandringspolitik som DF och den borgerliga regeringen genomförde. De är dessutom grannar med oss och det är därför ovärderligt för SD att ha starka band till dem så att de kan visa hur extremt och avvikande Sverige är. Tänk dig en situation där SD:s broderparti utgör regering i ett av våra viktigaste grannländer. En veritabel mardröm för det svenska etablissemanget. DF är dessutom det enda parti som SD officiellt har några band med, så de kapar ju inte banden med t ex FN om de inte ingår i deras grupp. Banden med FN kapade SD för länge sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har du en poäng i att det skulle vara önskvärt att vara vänner med våra vänner i vårt grannland. Du har också helt rätt i att de har lyckats påverka politiken. Dock är Front National det ledande patriotiska partiet i Europa och de skapar för närvarande band med en mängd andra partier över hela Europa. Personligen skulle jag därför hellre släppa DF och öppna famnen för den stora familjen. Sedan är förstås mitt europeiska favoritparti just Front National, vilket också påverkar min syn. Jag tycker det är synd att denna beröringskräck fortfarande ska hämma samarbeten. Det finns ingen egentlig anledning för DF att ta avstånd ifrån Fronten.

   Radera
  2. Jag tycker också att denna splittring som uppstått är tråkig, särskilt som FN med Marine slagit in på den väg som SD valde för länge sedan. Men den är ett faktum och SD måste förhålla sig till den. Och mitt grundtips är att de håller fast vid banden till DF, och alltså inte går med i FN:s grupp, och av allt att döma blir grupplösa i Europaparlamentet. Snart får vi väl svaret.

   Radera
  3. Jag finner det osannolikt att SD blir grupplösa i parlamentet. Om partiet som du menar värderar relationen till DF högst så lär det väl snarast gå med i DF:s grupp (euroskeptiska "Gruppen Frihet och demokrati i Europa" (EFD).
   //Andreas

   Radera
 4. "Om partiet som du menar värderar relationen till DF högst så lär det väl snarast gå med i DF:s grupp (euroskeptiska "Gruppen Frihet och demokrati i Europa" (EFD)."

  Som jag varit inne på lär inte Farage vilja släppa in SD i gruppen och då blir SD grupplösa. Men vi får väl se efter valet. Kanske blir han beroende av att släppa in SD om han vill ha fortsatt talartid för att kunna göra sina populära YouTube-klipp som han är så stolt över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till oss bloggläsare som är okunniga om de exakta reglerna kring partigruppsmedlemskap kan du (eller någon annan här) kanske dela med dig av dessa då du verkar sitta inne med den kunskapen. Har varje enskilt parti inom en grupp verkligen vetorätt gentemot nya medlemmar i gruppen t ex?
   /Andreas

   Radera
 5. "Har varje enskilt parti inom en grupp verkligen vetorätt gentemot nya medlemmar i gruppen t ex?"

  Ingen aning, men Farage representerar det största partiet i gruppen och är gruppledare för EFD, så man får ju anta att det han säger i frågan har viss tyngd. Och tror du verkligen att SD skulle hålla på som de gör om det mer eller mindre var klappat och klart med anslutning till EFD? Nej, det visar just att de gör bedömningen att det blir svårt att komma med där.

  SvaraRadera