lördag 1 februari 2014

Debatt om Europas patrioter



I förrgår tog SVTs Debatt upp de patriotiska partier som ställer upp i det kommande valet till Europavalet. Själv såg jag programmet först nu och troligen missades det av fler. Nu kallade man dessa partier naturligtvis inte för patriotiska, folkliga eller nationalistiska, utan kort och gott "extremistiska", och redan programledarens inledande mening skulle sätta tonen och den intellektuella nivån:

"Ja, hörrni, ibland känns det som att 30-talet är på väg tillbaka"

Jaha, Kristina Hedberg, född 1970, hur känner du det? Vilka exakta paralleller ser du till Weimarrepublikens Tyskland, som jag antar att det som vanligt handlar om? Jaså, det var bara någonting du hade hört att man skulle säga i dessa sammanhang?

Inbjudna var den fine liberalen Jasenko Selimovic och den märklige statsvetaren Andreas Johansson Heinö.




Man inledde med att räkna upp Gyllene Gryning och Jobbik, men vi förstod att man naturligtvis inte skulle stanna där. Följaktligen dyker sedan Front National, UKIP och en mängd andra partier upp, i en salig blandning. De politiskt korrekta har för länge sedan skjutit sig i foten, genom sitt förvirrade och generösa epitetsättande, där "högerextrem", "främlingsfientlig", "rasistisk" och "fascistisk" sedan länge förlorat all mening. Man vill svartmåla ett parti som Front National genom att koppla samman det med ett parti som Gyllene Gryning. Men även Front National beskrivs ju som fascistiskt och rasistiskt, så vad är problemet? På samma sätt vill man varna SD-väljare för att deras parti kommer att samarbeta med exempelvis Front National. Eftersom även SD alltid beskrivits som ett fruktansvärt och fascistiskt parti, är frågan hur ett sådant samarbete plötsligt blir skrämmande. 

Det är lite märkligt att liberaler så gärna vill tala om dessa "högerextrema" partier. Enda skälet till att de är mer fixerade vid dessa, än vid sin egen politik, torde vara att de här ser en chans att utmåla sig själva som fina och toleranta, vilket verkar vara själva grunden i deras liberala engagemang. Selimovic talar upprört om att de nationalistiska partierna har fått till stånd en förändring av migrationspolitiken, med vilket han menar att en minskad invandring alltid och i sig är negativt, oavsett vem som genomför det och varför. Allt som inte är massinvandring är fascism. 

Selimovic passar också på, som den folkpartist han är, att ge Löfven ett tjuvnyp för att han skulle ha sagt att svenska jobb först skall gå till svenska arbetslösa. Att socialdemokraterna är positiva till bidragsinvandring, men motståndare till arbetskraftsinvandring, beror i verkligheten helt på att de vill appellera till sin väljarbas och har ingenting med någon anpassning till en "främlingsfientlig" agenda att göra. 

Som vanligt så slarvas det också en hel del med logik och sanning när dessa partier skall diskuteras. Selimovic kan obehindrat tala om att "Idag är Le Pens dotter ledare till största främlingsfientliga partiet i Frankrike". Det var väl i så fall även fadern på sin tid? Front National har alltid varit det största invandringskritiska partiet i Frankrike, men är nu dessutom på väg att bli det största partiet över hela skalan.

Även Andreas Johansson Heinö, som ändå skall vara statsvetare, använder begrepp och logik lättvindigt. När han hävdar att det i Europarlamentet funnits fascister sedan 1984, syftar han troligen på just Front National, som det året fick tio ledamöter invalda. 



Det blir sedan Selimovics tur att spåra ur rejält. Tämligen lösryckt börjar han tala om "de här snorungar" och deras "nazi bombjackor", som tydligen även "ropat anti-semitiska glåpord". Då den italienska fascismen ursprungligen inte var särskilt antisemitisk, antar jag att vi nu istället gått över till tysk nationalsocialism.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Europavalet blir mycket spännande detta år, då en mängd ledamöter från folkliga partier från hela Europa kommer att tåga in i församlingen. Medan Folkpartiet får ett mandat, kommer Sverigedemokraterna kanske få tre. Möjligen är detta val början till slutet för hela det federala projektet, då Marine Le Pen drömmer om att krossa EU genom att ta Frankrike ur unionen.





13 kommentarer:

  1. Mycket bra Tobbe, som vanligt

    SvaraRadera
  2. denna gång känner jag mig motiverad att rösta i europavalet, det blir första gången jag bryr mig men PK.-folket har givit mig anledning, kan man hoppas på kanske 12-15% för SD, skulle sitta fint. vilken valvaka det skulle bli.

    SvaraRadera
  3. Talade med min mor om EU-valet häromdagen och försökte på ett fint sätt få henne att förstå att om man nu är eu-motståndare som hon så finns det bara ett parti att rösta på. Det landade inte i särskilt god jord. Ska fortsätta jobba på att få henne och övrig släkt och vänner att få upp ögonen för vad SD egentligen står för.

    SvaraRadera
  4. Om Kristina Hedberg. Hon kommer från Eko-redaktionen på Sveriges Radio. Hon är också styvdotter till Birgitta Hedberg-Johansson som sitter i Sveriges Radios styrelse.
    Rune

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det heter EXPO-redaktionen,Inte EKO-redaktionen.Ett EKO av EXPO är en annan vinkel.

      Radera
  5. DEBATT MELLAN TVÅ MENINGSFRÄNDER INFÖR EU-VALET
    Andreas Johansson Heinö och Jasenko Selimovic är fullständigt överens om att nationalistiska partier skall bekämpas. Det är i valet av taktik som de inte är ense.
    Heinö vill fokusera på motsättningen mellan vänster och höger för att inte ge patrioterna problemformuleringsprivilegium, han tror inte att de olika "extremistiska" partierna kommer att kunna samarbeta, då det är för mycket som skiljer dom åt. Selimovic menar man inte kan ignorera faran bl.a. med hänvisning till vad som hände i ex-Jugoslavien. Där t.ex. Milosevic betraktades som en "pajas" som aldrig skulle kunna få folkligt stöd.

    MOTSÄTTNING VÄNSTER HÖGER?
    Vad Heinö glömmer är att vid grundlagsändringen 2010 som stadfäste att Sverige numera är Mångkulturellt och Medlem i EU så röstade 308 ledamöter Ja och samtliga 20 sverigedemokrater Nej. Heinö glömmer också att AFA, RF, EXPO, Kulturvänstern, Fackföreningsrörelsen, Näringslivet, Kyrkan, V, Mp, S, C, Fp, KD till M och samtlig MSM med undantag för de Sverigevänliga är skrämmande eniga om Mångkulturens och Massinvandringens välsignelse. Nationalismen är en sund backlash mot en elit som med alla medel försöker genomdriva sin globalistiska agenda.

    Selimovic glömmer att Jugoslaviens mångkultur i likhet med Iraks "fungerade" under diktatur och att så fort locket öppnades så exploderade tryckkokarna.

    * Nämn ett lyckat mångkulturellt land
    * Nämn ett lyckat muslimskt land, de finns 56 att välja på
    * Nämn ett muslimskt land där shia- och sunnimuslimer lever i god sämja med varandra
    * Nämn ett mångkulturellt muslimskt land

    HAT ÄR VÄNSTERNS DRIVKRAFT
    Med Massinvandringens Lilla Röda höjd mot skyn står dagens kulturrevolutionärer beredda att kämpa för de det innerst inne
    i n t e tror på. För de delar noll och ingen värdegrund med Islam förutom hatet mot väst och kaptalismen. Om man frågar någon från den ateistiska, fläskätande, feministiska, genuscertifierade, HBTQ hyllande, frisexande, abortförespråkande, milda strafförespråkande, rödvinsdrickande, partyvänstern vad denna har gemensamt med muslimer, sharia och Islam. Så får man mest troligen höra att man är islamofob, främlingfientlig och rasist!


    kung_och_fosterland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kunde inte ha sagt det bättre själv!

      Radera
  6. Det allra obehagligaste var nog när Jasenko upprört menade att det var magstarkt att Andreas, om Svensk, sa emot en balkanes.

    SvaraRadera
  7. Bisarr "debatt" i ett bisarrt land. Mer behöver väl knappast sägas. Dock ett visst underhållningsvärde i att se två liberaler vara så uppslitande oense om hur man ska ta sig an de framstormande högerpopulisterna/nationalisterna. På slutet där lät sig Johansson Heinö totalt domineras av juggens känsloargument.

    "Medan Folkpartiet får ett mandat, kommer Sverigedemokraterna kanske få tre."

    Tyvärr är ju EUP-valet det val där FP brukar göra bäst ifrån sig (de gynnas av det låga valdeltagandet). Närmast tvärtom för SD. Det senaste EUP-valet var dock det första där SD inte backade jämfört med det föregående riksdagsvalet (2,9 % 2006 mot 3,3 % 2009). Tar SD två mandat har de gjort ett överraskande bra val. Jag är nöjd om de tar ett, men så har jag också varit med ett tag och kunnat glädjas åt valresultat där SD inte längre varit ett promilleparti.

    SvaraRadera
  8. Ja det var en cirkusföreställning av buskiskvalitet. T om för att sändas på statlig sekt television. Måste bli helt obegripligt för folk vad man egentligen pratar om. Förutom att man ogillar det man bestämt sig för på förhand. Att någon form av allmängiltigt informationskrav skulle genomsyra miljardkostnadsverksamheten känns ju helt främmande sedan länge.

    När man började förfasa sig över att det "finns fascister i lokalerna" då man kom till EU-parlamentet så kan man förstås syftat på Front National. Men jag trodde då att det var italienska MSI man menade. Som ingick i Berlusconis regeringsunderlag tillsammans med Lega Nord. Och MSI ansåg sig ju då i högsta grad vara fascister. Kritiken eller snarare fördömandena var ju rätt massiva. Att EU-parlamentet ansågs som en lämplig arena för rent demonstrativa kampanjer och offentliga avståndstaganden av parti-taktisk typ blev också snabbt uppenbart. Tror tyska socialdemokratiska politiker var extra aktiva runt detta.

    Tror nu inte längre de anser sig själva eller ens att andra anser det vara fascistiskt. Med tanke på att de funnits sedan andra världskriget i stort sett så får väl det anses vara något av en bedrift. Som, antar jag, kan tillskrivas Berlusconi trots allt.

    Vilket då innebär att det just nu inte finns något parti som kan anses fascistiskt i eu-parlamentet vad jag vet. Däremot vill ju Henrik Arnstad och många inom media dela upp det som man kallar "högerextrema" i två riktningar. Och då blir det ju genast väldigt svårt och otydligt när man blandar egna hemsnickrade begrepp med rena fördomar förutfattade meningar och illvilja hursomhelst. Högerextremism är ett uselt begrepp som egentligen inte säger någonting. Vissa lätt seriösa "statsvetare" och liknande vet ju detta men tvingas använda det ändå. Eftersom det är så allmänt utspritt och planterat. Inte bara i svensk media. Men det blir extra svårt här då media är så likriktad.

    Skall man diskutera de här partierna så måste man nästan vid tröskeln acceptera de marxistiska tankeformerna. För att alls kunna göra sig hörd. Om all tid måste ägnas åt att först reda ut grundbegreppen så finns det sedan ingen tid alls åt själva huvudfrågorna.

    Det var ett nästan rörande inslag på tv4's morgonprogram för några dagar sedan. Där en "expert" försökte lotsa tittarna bland alla dessa hotfulla och otäcka partier. För att, roligt nog, förenkla lekskolenivån ytterligare så hade man gjort en högerpil i papper. Alltså en fysisk pil, blå förstås, med ordet "höger" på. Kanske kommer pilen från företagsintern utbildning. Där papperslappar med partinamn skulle läggas på denna pil. Fasornas pil alltså. Men vilket håll skulle nu pilen peka? Var är det mest höger? Skojigt att experten, som nog ändå hade något uns av kunskap och samvete, tvekade ordentligt ett kort ögonblick. Och accepterade sedan den gängse rådande mediamyten. Mot bättre vetande menar jag. För att inte göra sig omöjlig inom väggarna. Ju längre till höger alltså ju otäckare partier.

    Med en sådan nivå så är det klart att inte folk förstår någonting runt de här partierna. När Arnstad och media överlag syftar på två riktingar menar man ju dels den som UKIP anses representera. Och dit vill man ibland hänföra det gamla NyDemokrati. En lite borgerlig inställning till politik och ekonomi. Helst låga skatter. Slimmad offentlig sektor. Bra företagsklimat. Fri marknadsekonomi som prioritet. Den andra inriktningen är då inte inriktad på låga skatter primärt. Gärna stor offentlig sektor och mycket välfärd och sociala ambitioner, (men inte precis för vemsomhelst). Och helst en stark stat. Dit hänför man då sverigedemokraterna och Front National. Och med deras sätt att se det är det mer "fascistiskt" än exempelvis UKIP.

    Kanske finns det någon poäng i detta resonemang. Samtidigt blir det ju lite vanskligt att börja anklaga partier för fascism hursomhelst. När de samtidigt har väldigt mycket gemensamt med socialdemokraterna. Egentligen.

    SvaraRadera
  9. Undrar var Selimovic tillbringat de sista 15-20 åren?
    Bomberjackor när sågs detta plagg sist på gatorna?
    Inte var det antisimitiska slagord som skanderades av de bomberjacksklädda på den tiden det begav sig.
    En märklig "debatt" med två märkliga deltagare, de uppfylde verkligen kreterierna för "svensk debatt", två som samtalar och håller med varandra.

    SvaraRadera
  10. Debatt ? Vadå debatt. Två som tycker i allt väsentligt lika.
    "Me and I" passar bra på denna pseudodebatt.

    SvaraRadera
  11. Moderaterna har ätit upp de andra borgerliga partierna. Nu letar förtvivlat i sanden efter existensberättigande. Kd hoppas väl på de frikyrkliga och C har tappat allt. FP gör sig till språkrör för godheten... det är inte förvånande att fp är så små.

    SvaraRadera